Linkovi

Zaoštrava se spor oko vakcine u Evropi, EU preti i "pravnim sredstvima"


ARHIVA- Zdravstvena radnica prima vakcinu u Holandiji
ARHIVA- Zdravstvena radnica prima vakcinu u Holandiji

U Evropi je u četvrtak intenzivirana borba da se obezbede zalihe vakcine protiv Kovida 19, nakon što je Evropska unija najaviila da će pooštriti nadzor nad izvozom posle spora sa kompanijom "Astra Zeneka", a Britanija zatražila da joj se isporuče sve doze koje je naručila.

Evropska unija, čije članice su daleko iza Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država kada je reč o vakcinaciji, pokušava da nabavi nove zalihe vakcina dok najveće zapadne farmacetuske kompanije usporavaju isporuke EU zbog problema u proizvodnji.

Dok centri za vakcinaciju u Nemačkoj i Francuskoj otkazuju ili odlažu termine za davanje vakcina, EU javno kritikuje Astra Zeneku zato što nije isporučila tražene doze, a čak postavlja i pitanje i da li ta kompanija može da preusmeri zalihe iz Britanije.

Predsednik Evropske komisije Šarl Mišel je u pismu liderima EU naveo da bi Brisel trebalo da razmotri pravna sredstva da bi se osigurala isporuka kupljenih vakcina, ako pregovori sa kompanijama oko odloženih isporuka budu neuspešni.

Evropska komisija, koja koordiniše narudžbine vakcina, najavila je da će u petak predstaviti mehanizam kojim se zahteva obaveštenje i ovlašćenje za izvoz vakcina protiv Kovida 19 iz EU.

Britanija, koja je više puta isticala da je lider u vakcinaciji, poručila je da joj se moraju isporučiti naručene vakcine.

"Moramo da obezbedimo da se isporuče zalihe vakcina koje su kupljene za građane Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je britanski ministar Majkl Gav za britanske medije. Na pitanje da li bi britanska vlada sprečila Astra Zeneku da preusmeri ključne zalihe vakcine iz Britanije u EU, Gav je rekao da je ključno da Britanija dobije naručene doze prema planu i na vreme.

Izvršni direktor Astra Zeneke Paskal Sorio rekao je da je Evropska unija kasno sklopila ugovor o nabavci i da kompanija nije imala dovoljno vremena da reši probleme u proizvodnji u fabrici koju vodi partnerska firma u Belgiji.

Tenzije širom sveta zbog vakcine

Najbrža kampanja masovne vakcinacije u istoriji dovela je do zaoštravanja tenzija širom sveta, s obzirom na to da velike sile kupuju veliki broj doza vakcine, dok siromašne države pokušavaju da uz brojne finansijske i diplomatske prepreke nabave šta god je preostalo.

Napetosti rastu dok se i Fajzer, sa sedištem u Njujorku, i Astra Zeneka čije sedište je u Kembridžu suočavaju sa problemima u proizvodnji.

Direktor Astra Zeneke rekao je za italijansk dnevnik "La republika" da postoje problemi u samoj proizvodnji vakcine, da se slično događalo sa britanskim nardužbinama, ali da je Britanija potpisala ugovor tri meseca pre EU, što je obezbedilo više prostora da se problemi reše.

"Realnost je da postoje nestašice vakcina. Proizvođači rade 24 sata dnevno da to prevaziđu i uveren sam da će trenutna kašnjenja biti nadoknađena povećanom proizvodnjom u budućnosti", poručio je direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge.

Izrael je svetski lider po broju datih vakcina po glavi stanovnika, a zatim slede Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Bahrein i Sjedinjene Države. Iza njih su Italija, Nemačka, Francuska, Kina i Rusija.

U delovima Francuske, Španije i Nemačke se odlažu ili otkazuju termini za davanje vakcina, dok je nemački dnevnik Bild ocenio da su problemi u nabavci vakcina "skandal".

XS
SM
MD
LG