Linkovi

Britanci istražuju da li mogu da se prime dve različite vakcine


Britanija je prva na svetu odobrila Fajzer/Bajontek vakcinu
Britanija je prva na svetu odobrila Fajzer/Bajontek vakcinu

U svetu je registrovano oko četiri hiljade različitih varijanti koronavirusa, a istraživači u Velikoj Britaniji sada pokušavaju da utvrde da li je moguće primiti dve različite vakcine - Fajzer/Bajontek i Astra Zenekinu.

Britanski ministar za razvoj vakcina Nadim Zahavi izjavio je da je malo verovatno da aktuelne vakcine neće biti efikasne protiv novih sojeva koronavirusa.

"Svi proizvođači: Fajzer, Astra Zeneka, Moderna i drugi pokušavaju da unaprede svoje vakcine tako da budu efikasne protiv svih 4.000 sojeva koronavirusa registrovanih širom sveta".

Britanski naučnici pokušavaju da utvrde da li će imunitet biti jači ako se pomešaju vakcine različitih proizvođača - Fajzera i Astra Zeneke. Istražuje se kako reaguje organizam ako se prvo primi Fajzer, a potom Astra Zenekina vakcina, ili obrnuto, i to u intervalu od četiri do dvanaest nedelja.

Naučnici kažu da bi vakcinisanje ljudi sa dve različite vakcine dalo veću fleksibilnost u imunizaciji širom sveta. Prvi rezultati ove studije očekuju se u junu.

Fajzer/Bajontek i Moderna svoje vakcine baziraju na mRNK tehnologiji, dok Astra Zeneka i Oksford prave vakcinu na drugačijoj osnovi. Obe vakcine se trenutno koriste u Britaniji.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, koronavirus je širom sveta usmrtio skoro 2,3 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG