Linkovi

Vakcina Sputnjik V efikasna 91,6 odsto, pokazala treća faza ispitivanja


Doza ruske vakcine Sputnjik V
Doza ruske vakcine Sputnjik V

Ruska vakcina protiv koronavirusa Sputnjik V pokazala se 91,6 odsto efikasnom u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, pokazuju rezultati objavljeni u medicinskom časopisu Lanset.

Naučnici kažu da ovakav rezultat u kasnoj fazi kiliničkih ispitivanja znači da na svetu postoji još jedna efikasna vakcina protiv Kovida 19 i da je donekle opravdana odluka Moskve da vakcinu stavi u upotrebu pre nego što su završena testiranja.

Kliničko istraživanje je sprovedeno na 19.866 volontera, od kojih je četvrtini dat placebo, rekao je vodeći naučnik Gamaleja instituta Denis Logunov. Kod 16 volontera koji su primili vakcinu uočena je infekcija, dok je bilo 62 onih koji su se zarazili i primili placebo.

Rezultati pokazuju da su dve doze vakcine, primljene u razmaku od 21 dana, 91,6 odsto efikasne protiv Kovida 19.

Pokazalo se da je vakcina kod starijih od 60 godina efikasna 91,8 odsto i da nema ozbiljnih nuspojava. Rezultati ukazuju da je vakcina čak 100 odsto efikasna u slučajevima umerenog i težeg oblika bolesti, što se pokazalo na 78 ispitanika.

"Razvijanje vackine Sputnjik V kritikovano je zbog manjka transparentnosti", rekao je profesor Ijan Džons sa Londonske škole za higijenu i tropske bolesti."Ali, rezultat koji je sada objavljen je jasan i u skladu je sa naučnim principima".

Vakcina Sputnjik V u Rusiji je odborena u avgustu 2020, pre nego što su počela masovna klinička istraživanja.

Tada je primio mali broj zdravstvenih radnika, potom su je primili i pripadnici drugih profesija kao što su nastavnici, novinari, a u januaru ove godine ponuđena je svim građanima Rusije.

Sputnjik V je vakcina koja je odobrena i u Srbiji. Koristi je još 14 zemalja, među kojima i Mađarska, Argentina, UAE, Venecuela, Iran.

Rusija je već predala nove rezultate regulatornim agencijama za lekove u nekoliko zemalja, a počela je i proces pred Evropskom medicinskom agencijom za odobrenje u EU. Podaci o efikasnosti Sputnjika V objavljeni su u momentu kada farmaceutska kuća Astra Zeneka ne isporučuje dovoljne količine vakcine u EU.

XS
SM
MD
LG