Linkovi

Kompanija Džonson i Džonson zatražila odobrenje SAD za svoju vakcinu


Arhiva, ilustracija - Doze vakcina proizvođača Džonson i Džonson.
Arhiva, ilustracija - Doze vakcina proizvođača Džonson i Džonson.

Proizvođač lekova Džonson i Džonson (Johnson & Johnson) saopštio je u četvrtak da je zatražio odobrenje za svoju jednokratnu dozu vakcine protiv Kovida 19 od američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

FDA je saopštila da je za 26. februar zakazala sastanak svog Savetodavnog odbora za vakcine i srodne biološke proizvode kako bi se razgovaralo o izavaju hitnog odobrenja kompaniji za upotrebu vakcine.

U januaru su Džonson i Džonson objavili izveštaj u kojem se navodi da njihova vakcina, u velikom globalnom ispitivanju, ima stopu sprečavanja infekcije koronavirusom od 66 odsto.

Međutim, pronađeno je da vakcina nije u dobroj meri pokazala zaštitu protiv varijante virusa iz Južne Afrike, koja je vrlo prenosiva i širi se širom sveta, rekli su zvaničnici.

Nakon prethodnih takvih sastanaka odbora FDA, vakcine proizvođača Fajzer-BioNTek i Moderna dobile su odobrenje u roku od jednog dana.

Vakcine Fajzer-BioNTek i Moderna, za koje su potrebne dve doze da bi se u potpunosti inokulirale, efikasne su 95 odsto, pokazuju studije.

Džonson i Džonson, saopštavajući da će se prijaviti i za odobrenje u Evropi u roku od nekoliko nedelja, ima vakcinu koja se daje u jednoj dozi i koju nije potrebno zamrzavati tokom transporta, kao što je to slučaj sa druge dve odobrene vakcine.

U januaru je Pol Stofles, glavni naučni direktor kompanije, rekao da će proizvođač lekova imati pripremljenu vakcinu do marta.

"Po odobrenju naše istražne vakcine protiv Kovida 19 za hitnu upotrebu, spremni smo da započnemo isporuku", rekao je Stofles u saopštenju.

Vest o mogućoj novoj vakcini za borbu protiv pandemije koronavirusa dolazi u trenutku kada su se globalno potvrđeni slučajevi Kovida 19, bolesti uzrokovane koronavirusom, približili broju od 105 miliona i dok se broj smrtnih slučajeva podigao na gotovo 2,3 miliona.

Sjedinjene Države vode u svetu sa više od 26,6 miliona potvrđenih slučajeva Kovida 19, a do kasno u četvrtak zabilježile su 455.657 smrtnih slučajeva.

Međutim, broj dnevnih smrtnih slučajeva opada, sa rekordnih 4,466 12. januara, na 3.912 u sredu, podaci su Džons Hopkins centra za istraživanje koronavirusa.

Dr Rošel Valenski, nova šefica američkog Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), izjavila je da bi broj smrti od Kovida 19 mogao još više da opadne do sledeće nedelje.

Ali, takođe je rekla da je zabrinuta da bi predstojeća utakmica Super bola u nedelju mogla da dovede do toga da se ljudi opuste u poštovanju protokola protiv koronavirusa, do se budu okupljali kako bi gledali glavni događaj američkog fudbala.

XS
SM
MD
LG