Linkovi

Krizni štab: Od 32 hiljade povratnika iz inostranstva kod 45 utvrđena sumnja na kovid


Testiranje krvi na koronavirus (ilustracija)
Testiranje krvi na koronavirus (ilustracija)

U poslednja 24 sata u Srbiji su testirane 7422 osobe od kojih je 75 pozitivno na koronavirus, saopštio je na konferenciji za novinare član Kriznog štaba Zoran Gojković. U Beogradu je otkriveno 36 pozitivnih od 75.

Preminula je još jedna osoba, pa je broj žrtava od početka epideije narastao na 746.

U bolnici je 276 pacijenata, a na respiratorima su 22 osobe.

Zamenica direktorke Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević kazala je da je pregled u kovid ambulantama konstantan, a da je broj hospitalizacija nešto manji - što može da ohrabri, ali sve može da se promeni zbog loše epidemiološke situacije u regionu.

"Srbija spada u zemlje sa najmanjim rizikom u Evropi sa 14 zaraženih na sto hiljada stanovnika, to su podaci Evropskog centra za kontrolu bolesti", rekla e Kisić Tepavčević.

Kada je reč o nadzoru nad putnicima iz inostranstva, do sada se za povratak iz inostranstva prijavilo 32 hiljade građana, a test samoprocene koji svi moraju da rade, kod njih 45 je ukazao sumnju na kovid, rekla je članica Kriznog štaba.

Od 18. septembra na snazi je mera pojačanog nadzora za putnike koji se u Srbiju vraćaju iz inostranstva. Oni treba da se registruju preko portala e-zdravlje i tu urade test na Kovid 19. Ako im rezultati testa tako indikuju, treba da se jave u kovid ambulantu, a u suprotnom da test ponove za 10 dana. Kretanje im nije ograničeno u međuvremenu.

Epidemiolog Predrag Kon je ranije za RTS rekao da uvoz virusa u Srbiju ne može da se spreči, ali da može da se uspori prenošenje i da to zavisi od ponašanja građana.

Od 1. oktobra, kako je rekao, neće biti pojačavanja mera. niti uvođenja karantina, ali smatra da treba pojačati kontrolu postojećih mera - posebno kada je reč o zabranjenim masovnim okupljanjima.

Situacija u školama "stabilna"

Epiemiolog Predrag Kon je kazao da je u Beogradu u 24 škole detektovano prisustvo virusa, ali da su oboleli izolovani i da je sprečeno prenošenje.

Darija Kisić Tepavčević je istakla da je, posle četiri nedelje, situacija u školama stabilna.

"Ukupno u osnovim školama 39 đaka obolelo od koronavirusa, u srednjim školama je 16. Sem u jednom slučaju transmicije među decom, reč je o sporadičnim slučajevima", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je napomenula da je su četiri slučaja zabeležena u četiri različite srednje škole u Beogradu i da je očekivano što ih je najviše u najvećem gradu.

XS
SM
MD
LG