Linkovi

Svet se približava broju od milion žrtava Kovida 19


Ljudi sa maskama u Tokiju, 28. septembar 2020. (Foto: AP/Koji Sasahara)

Svet se ubrzano približava tragičnom bilansu od milion žrtava Kovida 19, saopštio je Centar za koronavirus Džons Hopkins univerziteta u ponedeljak, navodeći da je širom sveta do sada zabeleženo više od 33 miliona slučajeva zaraze.

Kablovska TV mreža Si En En (CNN) istraživala je podatke Hopkinsa i zaključila da se broj slučajeva Kovida 19 protekle nedelje povećao za najmanje 10 odsto u 21 američkoj saveznoj državi .

Dr Kris Mari, direktor Instituta za zdravstvena merenja i procene Univerziteta države Vašington rekao je za CNN da se očekuje, da predviđeni "veliki skok" u broju infekcija u SAD u oktrobru, bude nastavljen u novembru i decembru.

U SAD, do sada je zabeležno više od sedam miliona slučajeva zaraze Kovidom 19, a prema podacima Hopkinsa odmah iza SAD na toj listi su Indija sa više od šest miliona i Brazil sa skoro pet miliona slučajeva.

Evropa se suočava sa novim talasom infekcija koronavirusom, što je navelo neke vlade širom kontinenta da ponovo uvedu restrikcije građanima i preduzećima.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson upozorio je da bi njegova zemlja mogla da se naže u “drugom talasu” koronavirusa. On je u nedelju poručio da se m ora preduzeti “brza i odlučna akcija” kako bi se boirili protiv virusa koji izaziva Kovid-19.

U Francuskoj, Patrik Bue, direktor Nacionalnog saveta reda lakara, izjavio je za nedeljnik "Žurnal du Dimanš" (Journal du Dimanche) da “ukoliko se ništa ne promeni, Francuska će se suočiti sa široko rasprostranjenom epidemijom na celokupnoj svojoj teritoriji, tokom nekoliko dugih jesenjih i zimskih meseci”, a zdravstveni sistem će se srušiti pod pritiskom zahteva.

Premijer Holandije Mark Rute ocenio je talas infekcija u svojoj zemlji kao “veoma zabrinjavajući" i dodao da će ih to primorati da preduzmu dodatne mere.

U Španiji, lokalne vlasti u Madridu i nacionalna vlada ne slažu se u vezi sa nivoom mera koje je neophodno preduzeti da bi se iskontrolisala pojava novih slučajeva u oblasti oko glavnog grada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG