Linkovi

Još 21 osoba preminula, 2.813 novozaraženih u Srbiji


Infektivna klinika u Beogradu
Infektivna klinika u Beogradu

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, u protekla 24 sata od koronavirusa preminula još 21 osoba, pa je ukupan broj žrtava porastao na 1030.

Registrovano je 2.813 novozaraženih na 11.493 testiranih uzoraka.

U bolnicama je skoro četiri hiljade pacijenata, a na respiratorima 161 osoba.

Vlada Srbije usvojila je na sednici u subotu odluku da od utorka, 17. novembra, svi objekti sem apoteka i pumpi rade do 21 sat. I te mere će trajati do 1.decembra. Nadležni su najavili da će pooštriti mere ako ove ne budu dale rezultate.

"Bitno je da smo mere koje je Vlada usvojila oročili na dve nedelje, posle tog roka ćemo videti kakvo je stanje i da li je potrebno dalje pooštravanje mera", rekla je članica Kriznog štaba i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević za TV Pink.

Radno vreme objekata moglo bi da bude dodatno smanjeno, dodala je, "možda do 18 sati".

Nove mere u Beogradu počinju da važe od utorka, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"Posebnu pažnju posvetićemo javnom prevozu i nošenju maski jer tu je nemoguće ostvariti distancu, a udruženja taksista dobiće naredbu da ne primaju klijente bez maske kao i da mogu da ih voze samo na zadnjem sedištu", rekao je Vesić za TV Hepi, prenosi FoNet.

On je podsetio da je Sekretarijat za kulturu ranije dao nalog pozorištima da predstave budu zakazane ranije kako bi bile završene do 21 sat.

Uz novo radno vreme, izmenjen je i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, pa su za nepoštovanje mera predviđene i novčane kazne: za fizička lica, nenošenje maske može koštati pet hiljada dinara, dok pravna lica za nepoštovanje mera mogu platiti kaznu i do 300.000 dinara.

Ružić: Nema razloga za paniku i zatvaranje škola

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da nema razloga za prelazak na onlajn nastavu, niti za paniku.

Ružić za RTS nije precizirao koliki je broj obolelih đaka, ali je kazao da je na nivou cele zemlje taj procenat oko 0,1 odsto i da postoje okruzi u kojima virus nije ušao u škole.

Među nastavnim osobljem beleži se blagi rast zaraženih, rekao je i dodao da će i taj podatak uticati na predlog novih mera.

"Ukoliko dođe do nekog velikog rasta u redovima prosvetnih radnika biće problem organizovati sam proces sticanja znanja", rekao je Ružić.

XS
SM
MD
LG