Linkovi

Odlikovani lekari za borbu protiv kovida, u kakvim uslovima rade?


Ordenje koje je predsednik Srbije uručio lekarima koji se bore protiv kovida 19 (foto Fonet)
Ordenje koje je predsednik Srbije uručio lekarima koji se bore protiv kovida 19 (foto Fonet)

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je članove republičkog Kriznog štaba i druge medicinske radnike, pojedince i institucije koji su se istakli tokom borbe sa koronavirusom, a posthumno je odlikovano i 13 lekara koji su preminuli tokom borbe sa pandemijom.

Epidemiologu Predragu Konu pripao je Orden Karađorđeve zvezde, koji je dobio i njegov kolega iz Kriznog štaba i bivši direktor Infektivne klinike, doktor Mijomir Pelemiš.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena, između ostalih, odlikovani su i drugi članovi Kriznog štaba - epidemiolog Branislav Tiodorović, pulmolog Branimir Nestorović, imunolog Srđa Janković, zatim direkrorka Instituta za onkologiju Danica Grujičić, direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

Epidemiolog Predrag Kon posle uručenja ordena (foto Fonet)
Epidemiolog Predrag Kon posle uručenja ordena (foto Fonet)

Vučić je izjavio da je ovim odlikovanjima pokušao, kao predsednik, da bar delimično zahvali lekarima, pojedincima i institucijama koji su se sve vreme borili za živote građana.

U kakvim uslovima radi medicinsko osoblje tokom pandemije?

U Sindikatu lekara i farmaceuta, čiji članovi nisu dobili ordenje, kažu da su osam meseci od početka epidemije, uslovi u kojima rade lekari i sestre loši.

A aktuelni problem je sve veći broj obolelih zdravstvenih radnika i neadekvatno testiranje, kaže za Glas Amerike predsednik tog sindikata Rade Panić.

"Zdravstveni radnici su u ovom trenutku posebno ljuti jer je veliki broj nas bolestan. Dakle, rađenjem seroloških testova i postavljanjem protokola da je to uslov za ulazak u bolnice, dozvoljavamo već mesecima unazad da nam infekcija dolazi na čista odeljenja. Dakle, rađenje PCR testova je neophodno", kaže Panić i dodaje da mu nije jasan razlog zbog čega medicinarima nisu dostupni PCR testovi.

U kakvim uslovima rade lekari u Srbiji tokom pandemije?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Broj zaraženih zdravstvenih radnika se ranije javno saopštavao, ali već mesecima te prakse nema i danas nije poznat. Glas Amerike je Ministarstvu zdravlja uputio to pitanje, ali odgovor nije stigao.

Rade Panić kaže da je problem u tome što zdravstvenih radnika i inače nema dovoljno.

"Kod nas je jedan lekar na deset pacijenata i dve ili tri sestre, do toga da kada je veliki obim posla bude i jedan lekar na dvadeset pacijenata, pričam o intenzivnoj nezi".

Za razliku od početnih meseci pandemije kada je bilo spekulacija da zaštitne opreme nema dovoljno, medicinski radnici su sada, kaže Panić, relativno dobro opremljeni, sa izuzetkom pojedinih ambulanti.

"Imamo informacija da domovi zdravlja u Beogradu, kolega za celu radnu nedelju dobije tri maske, što je nedopustivo. S druge strane, ja sam trenutno u kovidu, mi imamo i skafandere i N95 maske, nešto se malo mučimo sa uniformama koje nosimo ispod. Međutim, uslovi generalno gledano u Srbiji su jako loši".

Loše su i plate. Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta kaže da je njihov zahtev da plate budu kao svuda u svetu – da lekar opšte prakse ima četiri puta veću platu od minimalca, ali da država za to nema novca.

Zdravstveni radnici će do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, a kako je najavljeno od 2021. čeka ih povišica.

XS
SM
MD
LG