Linkovi

U Srbiji još 3.822 zaraženih koronavirusom, 17 preminulih


Pacijent u bolnici "Dragiša Mišović" u Beogradu
Pacijent u bolnici "Dragiša Mišović" u Beogradu

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji su u protekla 24 sata registrovana još 3.822 slučaja zaraze koronavirusom na 14.015 testiranih uzoraka. Umrlo je još 17 ljudi.

Broj hospitalizovanih je 3.693, dok je na respiratorima sve veći broj ljudi, zaključno sa subotom - 163.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je protekla 24 časa obeležio veliki broj prijema pacijenata obolelih od kovida u bolnice širom Srbije, prenosi Fonet.

Đerlek je rekao da je najkritičniji Beograd odakle je registrovano 1.500 od ukupnog broja obolelih u petak. Najavio je da je spremno još 500 kreveta i da se "nada da će to biti dovoljno za vikend".

U međuvremenu, sve više bolnica prelazi u kovid sistem, a jedna od poslednjih koja je to učinila je "Sveti Sava" u Beogradu koja je deo odvojila za kovid pacijente.

Direktorka te bolnice Marijana Vukićević kazala je za RTS da u toj ustanovi leče pacijenti sa moždanim udarom koji imaju i koronavirus.

Ona je rekla da je protekle noći urađeno deset pregleda i da je primljeno troje kovid pacijenata.

U Srbiji je u petak registrovano više od tri hiljade novozaraženih. Krizni štab je održao sednicu na kojoj, uprkos konstantnom porastu broja obolelih, nisu donete nove mere, a najavljeno je da će se o tome odlučivati za "par dana".

"Država da shvati da nema više vremena"

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon napisao je na svom Fejsbuk profilu da se mora usporiti virus.

"Šta može država uradi? Da shvati da nema više vremena... Šta može pojedinac da uradi? Da izbegne zaražavanje. Šta mogu zdravstveni radnici da urade? Da izdrže. Moramo da usporimo virus", napisao je Kon na Fejsbuku.

Član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je za N1 da se u ovom trenutku ne razmišlja o najstrožijim epidemiološkim merama.

"To je daleko. To nije opcija koja je na stolu, nije mera o kojoj se razmišlja. Pokušavamo da stvari rešimo na takav način da do zaključavanja ne dođe", rekao je Janković i napomenuo da se razgovara o skraćenju radnog vremena kafića jer je u večernjim satima veći rizik od zaražavanja.

Imunolog ističe da je potrebno dosledno sprovoditi postojeće mere - nošenje maske u zatvorenom, okupljanje do pet osoba, skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata - i da tu ne sme biti propusta.

Udruženje barova i klubova: Nismo leglo zaraze

Predsednik Udruženja barova i noćnih klubova Miša Relić izjavio je za RTS da mu je čudno da su klubovi leglo zaraze, a ne gradski prevoz ili tržni centri.

"Meni je prosto neverovatno da smo mi leglo zaraze gde trenutno radimo sa 25 odsto kapaciteta - lokal koji prima 400 ljudi sada može da primi 85 gostiju i 15 zaposlenih", rekao je Relić i dodao da zna da postoje klubovi kojima je računica da rade mimo propisanih mera i da plaćaju kazne jer "ne mogu da opstanu sa 25 odsto kapaciteta".

On je rekao da to udruženje očekuje od grada Beograda da im se smanji renta u skladu sa situacijom na terenu i da očekuju sastanak sa gradonačelnikom i zamenikom gradonačelnika.

XS
SM
MD
LG