Linkovi

Više od 3.000 novozaraženih u Srbiji, ne zna se šta je odlučio Krizni štab


Pacijenti u bolnici "Dragiša Mišović"
Pacijenti u bolnici "Dragiša Mišović"

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovan još 3.341 zaraženi koronavirusom, na 13.008 testiranih uzoraka. Umrlo je još 19 osoba, pa je ukupan broj smrtnih ishoda povećan na 955.

Na bolničkom lečenju je sve veći broj pacijenata - 3.343, a brzo se povećava se i broj onih na respiratorima, zaključno sa četvrtkom ih je 51.

Nadležni upozoravaju da su bolnice pune, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da u beogradskim kovid bolnicama više nema mesta i da je "krajnje vreme da se prekinu nepotrebni kontakti".

Krizni štab je u četvrtak održao sednicu nakon koje se i dalje ne zna šta je odlučeno. Sastanak je završen posle podneva, a izjava za medije nije bilo.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za Mondo da je medicinski deo Kriznog štaba "oštro tražio da se nešto promeni" i da se donesu nove mere, ali da ne može da kaže koje će mere biti donesene jer to zavisi od nemedicinskog dela Kriznog štaba.

Pojedini mediji u Srbiji spekulišu da nisu donete nikakve oštrije mere kada je reč o radu ugostitleljskih objekata i da će kafićima i klubovima, za koje i članovi Kriznog štaba često govore da su izvorišta zaraze, biti dozvoljeno da i dalje rade do 23h.

Glas Amerike još nije dobio nikakvu zvaničnu potvrdu o eventualnim novim merama Kriznog štaba.

U Skupštini Srbije će na dnevnom redu biti izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje predviđaju kazne za nepoštovanje mera od 5.000 do 150.000 dinara za fizička lica, a do 300.000 dinara za pravna lica.

Obrazlažući predlog zakona pred poslanicima, resorni ministar Zlatibor Lončar rekao je da da Vladi nije cilj da kažnjava bilo koga, već želi da ovim odredbama zaštiti sve odgovorne građane Srbije, njih 95 odsto, koji mesecima poštuju mere, nose maske i izbegavaju okupljanja, prenosi Fonet.

XS
SM
MD
LG