Linkovi

Skupština Srbije usvojila izmene zakona kojima se pooštravaju antipandemijske mere


Beograđani o vakcini protiv Kovida
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Beograđani o vakcini protiv Kovida

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Izmene tog zakona podržalo je 189, od prisutnih 192 poslanika, dok je po jedan poslanik bio uzdržan, protiv, ili nije glasao.

Izmenama zakona predviđeno je da će komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći da izriču kazne zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Komunalni milicajac ili gradski komunalni inspektor moći će da napiše kaznu od 5.000 dinara na licu mesta fizičkom licu koje ne nosi masku ili ne poštuje propisanu fizičku distancu, dok će kazne za pravna lica biti od 50.000 do 300.000 dinara u zavisnosti od odredbe koju krše.

U usvojenom zakonu je precizirano da je Kovid 19 zarazna bolest, koja se prenosi kroz vazduh, i koja bi trebalo da bude pod epidemiološkim nadzorom.

Propisuje se i da osoba koju tokom epidemiološkog ispitivanja epidemiolog označi kao "kontakt" mora da se pridržava mera i uputstava koje odredi nadležni lekar.

U Zakonu je, kao posebna mera zaštite, uvedena mera označena kao lična zaštita od infekcije. Podrazumeva obavezu svakog pojedinca da preduzme mere lične zaštite zdravlja i života u skladu sa prirodom bolesti,. Ukazano je da nepridržavanje tih mera može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života drugih osoba.

Definisana je i kućna izolacija kao mera kojom se nalaže lečenje u kućnim uslovima i ograničava sloboda kretanja obolelima od zarazne bolesti, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka bolesti i obolelima kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima.

Tu meru nalagaće lekar specijalista za infektivne bolesti ili lekar u skladu sa naredbama ministarstva o čemu će obavestiti nadležnog epidemiologa.

Karantin u kući je mera kojom se ograničava sloboda kretanja i nalaže praćenje zdravstvenog stanja licima koja su bila ili za koja postoji sumnja da su bila u kontaktu sa zaraženim.

Izmenama Zakona u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti.

Obavezna ili preporučena vanredna imunizacija naređuje se aktom ministra, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Izmenama su definisane i države sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom kao države koje su zahvaćene epidemijom zarazne bolesti, a koje su radi zaštite od unošenja zaraze na teritoriju Srbije određene aktom ministra zdravlja.

XS
SM
MD
LG