Linkovi

Novoobolelih 3,5 hiljade, umrlih 20, ograničava se radno vreme prodavnica i kafića


Arhiva - Žena šeta pse pored prazne bašte kafića u centru Begrada, 26. marta 2020. (Darko Vojinović, AP foto)
Arhiva - Žena šeta pse pored prazne bašte kafića u centru Begrada, 26. marta 2020. (Darko Vojinović, AP foto)

U protekla 24 sata, do nedelje u 15 sati, u Srbiji je od koronavirusa preminulo 20 osoba, dok su registrovana 3.482 novoobolela od 11.527 testiranih, objavljeno je danas na sajtu covid19.rs.

Na respiratoru su 164 osobe, dok je 3.847 pacijenata na bolničkom lečenju. Od početka epidemije od korone je obolelo 84.568 osoba , dok je umrlo 1.009 osoba. Ukupan broj testiranih iznosi 1.507.822, a procenat smrtnosti je 1,19 odsto.

Vlada Srbije odlučila je u nedelju da ograniči rad ugostiteljskih objekata, prodavnica, tržanih cenatra, osim apoteka, dostave hrane, benzinskih pumpi za točenje goriva, i oni neće moći da rade od 21 čas do 5 časova ujutro, saopštila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade rekla da se ta mera primenjuje od utorka, 17. novembra i trajaće do 15 dana, odnosno do 1. decembra, preneo je FoNet.

Brnabić je rekla da će Vlada Srbije nastaviti dalje da prati epidemiološku situaciju i ako vidi da se pogoršava i mere ne daju rezultate, spremna je da donese nove.

Njihov rezultat ne može biti odmah u sredu, istakla je ona na konferenciji za novinare.

Moje mišljenje je da neće biti potrebno u ovih 15 dana, ali ako se ne znam kako dramatično pogorša, biću otvorena za sve njihove predloge, odgovorila je Brnabić na pitanje zašto se od četvrtka čekalo na usvajanje predloga medicinskog dela Kriznog štaba.

U četvrtak sam rekla - shvatila sam, razumela, dajte da pogledam neke stvari. Važno je bilo da kupimo svaki dan i napravimo balans privrede i restriktivnih mera. Nismo izgubili nijedan dan, smatra Brnabić.

Restorani nam nisu nešto rizična mesta, ali negde morate da podvučete crtu i zato nije 18 sati, već 21 sat. Rizično ponašanje je od 21 do 23, a naročito posle 23 sata, istakla je ona i navela da će im problem možda biti i kućne žurke.

Mere po zonama smo pokušali u julu i avgustu, to je bila moja ideja - prilično glupo, jer nisam razumela da u Srbiji kada zatvorite jedan grad, svi odu u drugi i prouzrokuje se da se zaraza brže širi, rekla je Brnabić.

Preslikavanje mera iz jedne u drugu zemlju je glupo i neproduktivno, ocenila je ona na pitanje o zonama kao u Italiji. Brnabić je rekla da je situacija u Belgiji i Holandiji takva da se od lekara koji su kovid pozitivni traže da rade ili svoje obolele šalju u druge zemlje.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se jutros radila vizita u kovid bolnicama i konstatovano je da je 20-30 pacijenata po bolnicama za otpust danas, ali moraju se imati mesta za dodatni smeštaj.

Bolnica kapaciteta Reumatologije je popunjena za jedan dan, oko 200 pacijenata dnevno se primi, rekao je Lončar.

Apelujem na sve, lekari ne mogu da budu krivi zato što su gužve, molim za strpljenje. Nećemo tolerisati nikakve nervoze, dranje, vikanje na lekare, a kamoli nešto drugo, poručio je Lončar.

Lončar je rekao da u domovima za stare ima obolelih, ali svi koji su zaraženi su pod medicinskim nadzorom, oni koji zahtevaju bolničko lečenje su hospitalizovani, a imamo i posebne delove u domovima gde dolaze medicinske ekipe. Više od 20 zaraženih medicinskih radnika je u bolnicama, naveo je on.

XS
SM
MD
LG