Linkovi

Novih 803 slučaja u Crnoj Gori, ugostitelji kažu da neće poštovati zabrane


U posljednja 24 sata su laboratorije završile 966 PCR analiza, među kojima je ukupno registrovano 357 novopozitivnih slučajeva infekcije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.
U posljednja 24 sata su laboratorije završile 966 PCR analiza, među kojima je ukupno registrovano 357 novopozitivnih slučajeva infekcije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Crnogorske laboratorije u ponedjeljak su registrovale novih 803 slučaja infekcije koronavirusom, dok je u posljednja 24 sata preminulo pet pacijenata pozitivnih na Kovid 19, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Boban Mugoša.

Mugoša je rekao da je u posljednja 24 sata su laboratorije od posljednjeg presjeka završile 966 PCR analiza, među kojima je ukupno registrovano 357 novopozitivnih slučajeva infekcije koronavirusom, od kojih 267 iz Podgorice.

Takođe, u periodu od 2. do 9. novembra u 17 časova ukupno je urađeno na 1.105 urađenih brzih antigenskih testova u javnim zdravstvenim ustanovama, od kojih je 446 rezultata bilo pozitivno”, rekao je Mugoša i najavio da će, obzirom da usvojenu strategiju testiranja po kojoj rezultat brzi antigenski test ima isti dijaglostički i epidemiološki značaj kao i rezultat PCR testa, od sjutra će rezultat svih testova biti prikazivan zajedno.

Prema njegovim riječima, od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno je pet smrtnih ishoda povezanih sa Kovidom 19, od kojih je najstariji imao 88 a najmlađi 56 godina.

Ukupan broj preminulih pacijenata pozitivnih na Kovid 19 od početka epidemije u Crnoj Gori sada je 342.

On je naveo da se u posljednja 24 sata oporavilo 196 pacijenata, pa je sada ukupno 7.177 aktivnih slučajeva Kovid infekcije u zemlji. U bolnicama je, kako je rekao, 319 Kovid pacijenata, od kojih su 17 u teškom stanju.

“Naša situacija je vrlo komplikovana, izazovna, teška, jer nivo lokalne transmisije Kovida 19 je veoma, veoma visok” upozorio je Mugoša i dodao da “to zahtijeva poštovanje svih mjera, prije svega nošenje maske, držanje distance i higijenu ruku i prostora, a zatim svim ostalih mjera”

Mugoša je rekao da jedan dio stanovništva nije svjestan opasnosti, i pozvao građane da ne testiraju zdravstveni system, navodeći da su “ljudi umorni jer mjesecima rade bez prekida”.

“Uspjeli smo da očuvamo da bolnice nisu pretrpane, da ima ko da im pruži njegu i pomoć, u Kovid ambulantama se radi bjesomučno, ne staje se, pritisak je ogroman. Kućne njege jedva da stižu da obiđu sve bolesne, što znači da idemo ka onom kad više neće svakome moći da se ukaže pomoć”, rekao je Mugoša.

Udruženje ugostitelja: Odluke NKT ne važe za nas

Udruženje ugostitelja Crne Gore saopštilo je da od danas za njih odluke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti "ne važe", te su najavili da će od četvrtka otvoriti svoje objekte, uprkos zabrani ili dodatnim restrikcijama koje u Podgorici i još tri opštine važe od ponedjeljka.

"Pošto mi kao udruženje ne postojimo za NKT, iako smo se kao ugostitelji dosljedno trudili da poštujemo sve predložene mjere, od danas za nas odluke NKT-a ne važe”, rekli su u tom udruženju. “Tim prije što nadležni državni organi i institucije ignorišu ili ne sankcionišu one koji u vjerskim objektima, na otvorenim prostorima i čak u kovid bolnicama ugrožavaju zdravlje građana”.

Ugostitelji navode da su zato donijeli donijeli odluku da na nivou čitave Crne Gore ignorišu takozvane “semafore” i od četvrtka počnu sa radom, u skladu sa ranijim preporukama za koje misle da su logične.

“To znači da ćemo raditi do 22:00h, za stolom će moći da budu maksimalno 4 osobe i u bašti i unutra sa razmakom između stolova od 2 metra", navodi se u saopštenju Udruženja ugostitelja.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti “zatvorilo” je škole i ugostiteljske objekte i zabranila izlaske od 22 sata do pet sati ujutru u Podgorici, Budvi, Ulcinju i na Cetinju, gdje je stopa obolijevanja od Kovida 19 porasla iznad 1.200 na 100.000 stanovnika.

XS
SM
MD
LG