Linkovi

Vučić: U Srbiju stiže 1,8 miliona vakcina, prve doze do kraja godine


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio će u Srbiju do kraja godine stići prve vakcine, a da će u narednom periodu do kraja 2021. stići milion i 800 hiljada doza.

"Do sada smo preko obezbedili milion i 800 hiljada doza, u ovom trenutku izgleda da je to Fajzer - Biotek vakcina, ali pregovaramo i sa ruskim i kineskim proizvođačima".

Precizirao je da se očekuju predlozi ugovora sa ruskim i kineskim proizvođačima.

"Naravno, moraju naše vlasti da odobre i da te vakcine budu registrovane u njihovim zemljama, pa će tek onda naše vlasti dati dozvolu. Jer mi nećemo da kupujemo mačku u džaku".

Vučić je kazao da će do kraja januara država pokušati da obezbedi vakcine za zdravstvene radnike, vojsu i policiju, a onda iza njih vakcinu će moći da prime ugrožene kategorije bolesnika i najstariji sugrađani.

Govoreći o merama Kriznog štaba, on je rekao da će svaka mera da se poštuje, ali da se mora voditi računa i o ekonomiji. Krizni štab zaseda u četvrtak i očekuje se da će biti donete nove mere protiv pandemije koronavirusa.

SAD nastavljaju da sprovode Vašingtonski sporazum

"Amerika ostaje pri sprovođenju Vašingtonskog sporazuma, bez obzira na to kako će se završiti ova sapunica koju sada gledamo", rekao je predsednik Vučić posle sastanka sa američkim ambasadorom u Srbiji Entonijem Godrfijem koji mu je tu poruku preneo.

Predsednik je rekao da je sprovođenje dogovora iz Vašingtona važno zbog planiranih investicija DFC u regionu.

Vučić je sa ambasadorima Kvinte razgovarao o Kosovu.

"Iako bi mnogi pomislili da je situacija po pitanju Kosova bolja za nas zbog unutrašnjih prilika na Kosovu, za mene je važno da vam kažem da je sukob u Nagorno Karabahu pokazao da zamrznuti konflikt može da eskalira u katasfrotu. Mi moramo da izvučemo prave pouke i lekcije iz onoga što se događalo, a jedna od tih pouka je da deci ne treba da ostavimo zamrznuti konflikt, već da radimo na rešenju", rekao je Vučić i dodao da Srbija treba da snaži vojno i ekonomski.

"Najvažnija za nas je poruka mira, dijaloga i žele da nastavimo razgovore sa Prištinom i da postignemo rešenje i to bolje ranije nego kasnije. U protivnom, može nam se dogoditi i neki sukob.", upozorio je predsednik.

Vučić je govodio i o regionalnim samitima održanim prethodnih dana, o Mini Šengenu i samitu lidera Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Istakao je da je "pitanje dana" kada će albanski premijer doneti rešenje da se u Albaniju ulazi sa ličnom kartom - što je dogovoreno na sastanku inicijative Mini-Šengen. Radi se i na olakšavanju carinskih procedura i kreiranju Zelenih koridora za lakši protok robe po EU, najavio je predsednik.

"Očekujemo i Prištinu da se priključi", kazao je Vučić.

XS
SM
MD
LG