Linkovi

SAD i Južna Koreja u završnici postizanja sporazuma o američkim snagama


Južnokorejski demonstranti drže transparente tokom protesta protiv zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD, u blizini predsedničke Plave kuće u Seulu, Južna Koreja, 8. marta 2021.
Južnokorejski demonstranti drže transparente tokom protesta protiv zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD, u blizini predsedničke Plave kuće u Seulu, Južna Koreja, 8. marta 2021.

Dogovor o zadržavanju snaga Sjedinjenih Država na Korejskom poluostrvu bliži su završetku, ublažavajući tenzije između Sjedinjenih Država i Južne Koreje, koje su narasle nakon isteka prethodnog sporazuma 2019. godine.

Pentagon je u ponedeljak potvrdio da pregovarači iz Vašingtona i Seula "slede poslednje korake" novog "Sporazuma o specijalnim merama" koji navodi kako će dve zemlje podeliti troškove za približno 28.500 američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji.

Pentagon "zadovoljan"

"Zadovoljni smo", rekao je u ponedeljak novinarima sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi, upitan o provizornom dogovoru. "Predloženi sporazum ponovo potvrđuje da je savezništvo Sjedinjenih Država i Republike Koreje karika mira, bezbednosti i prosperiteta za severoistočnu Aziju, kao i za slobodnu i otvorenu indo-pacifičku regiju".

"Mislim da napor koji smo primenili u ovom procesu samo potvrđuje ono što je (ministar odbrane Lojd Ostin) mnogo puta rekao o važnosti saveza i partnerstava, posebno u tom delu sveta", rekao je.

Vest o načelnom sporazumu o novom, šestogodišnjem "Sporazumu o posebnim merama" prvi put se pojavila u nedelju.

Precizni uslovi sporazuma tek treba da budu objavljeni, ali Stejt department je rekao da uključuje "značajno povećanje" doprinosa Južne Koreje.

Zapeli razgovori

Raniji pregovori između Vašingtona i Seula zapeli su nakon što je bivši predsednik SAD Donald Trump odbio je ponudu Južne Koreje da poveća svoje uplate za 13 odsto godišnje, sa 920 miliona na oko milijardu dolara.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs ukazao je u ponedeljak da su ti razgovori dobili novi, manje zahtevan ton pod predsednikom Džoom Bajdenom.

"Južnokorejci su naši saveznici", rekao je Price, odbijajući ideju da Seoulu predstavi listu zahteva.

"Mislim da to ne bi pomoglo jačanju osnovnog saveza", rekao je. "Uključili smo se u konstruktivne pregovore u dobroj veri".

Dogovor i dalje moraju da odobre zakonodavci Južne Koreje.

Seul je prvo počeo da plaća prisustvo trupa SAD početkom 1990-ih.

SAD trupe su bile smeštene u Južnoj Koreji da bi pomogle u zaštiti te zemlje od Severne Koreje od primirja 1953. koje je okončalo borbe u Korejskom ratu.

U izveštaju su korišćene informacije agencije Rojters.
XS
SM
MD
LG