Linkovi

Kako su "nestajali" severnokorejski lideri i zvaničnici


Portreti severnokorejskih lidera Kim Il Sunga i Kim Džong Ila. (Foto: AFP/Ed Jones)
Portreti severnokorejskih lidera Kim Il Sunga i Kim Džong Ila. (Foto: AFP/Ed Jones)

Severnokorejski lider Kim Džong Un je već dve nedelje van očiju javnosti što je podstaklo spekulacije i glasine o tome da je teško bolestan. On međutim nije prvi član severnokorejske vladajuće elite koji je u jednom trenutku prestao da se pojavljuje u javnosti.

Pojedina odsustva bila su izazvana stvarnim problemima, među kojima su smrt, bolest ili "čistke". Međutim, takozvani nestanci često pokazuju da s jedne strane postoji ogromna radoznalost u pogledu onoga što se događa u izolovanoj, nuklearno naoružanoj zemlji, a s druge veoma tajanstveno liderstvo zemlje i da su te dvije strane u realnosti potpuno odvojene.

Agencija Asošijeted pres podseća na slučajeve nestalih severnokorejskih zvaničnika i prevremene izveštaje o smrti lidera te zemlje.

Kim Il Sung

Osnivač Severne Koreje Kim Il Sung je do smrti 1994. godine bio osoba koju su Južnokorejci najviše mrzeli ili je se plašili.

Njegove snage su iznenada napale Južnu Koreju 1950. godine, što je dovelo da katastrofalnog rata i masovne intervencije SAD i Kine. Milioni su poginuli ili povređeni, pre primirja tri godine kasnije.

Priredba ispred portreta Kim Il Sunga
Priredba ispred portreta Kim Il Sunga

Kim Il Sung je naredio neuspeli pokušaj atentata na južnokokorejskog predsednika 1968. godine, kao i bombaški napad u kojem je poginula 21 osoba, među kojima i nekoliiko južnokorejskih ministara, tokom posete Mjanmaru 1983. godine.

Kada su južnokorejske novine u novembru 1986. godine objavile da je preminuo, javnost je bila euforična, ali i obuzeta panikom zbog nestabilnosti na granici.

Izveštaji o njegovoj smrti počeli su da cirkulišu 16. novembra, kad je dnevni list Čosun Ilbo objavio kratak izveštaj svog dopisnika iz Tokija o glasinama da je Kim il Sung umro. Dan kasnije, portparol južnokorejske vojske rekao je da su Severnokorejci na granici, razglasima objavili da je Kim Il Sung upucan.

Čosun je 17. novembra objavio vanredno izdanje, s obzirom na to da novine nisu obično izlazile ponedeljkom, da bi izvestio o smrti severnokorejskog lidera, da bi dan kasnije na sedam stranica opisao njegovo ubistvo, pod sada čuvenim naslovom " Ubijen Kim Il Sung".

Druge novine su objavile slične izveštaje, što je samo povećalo euforiju, iznenada okončanu kada se više sati kasnije Kim Il Sung pojavio živ i zdrav na aerodromu u Pjongjangu, gde je dočekao delegaciju iz Mongolije.

Čosun, najtiražniji južnokorejski dnevni list, nikada nije objavio ispravku. Međutim, zvanično se izvinio zbog tog izveštaja prošlog meseca kada je obeležavao vek od osnivanja.

Taj dnevni list se takođe izvinio zbog izveštaja iz 2013. godine da je severnokorejska pevačica i visoka članica vladajuće stranke Hjon Song Vol pogubljena. Hjon se pojavila u javnosti u maju 2014. godine i sada se smatra jednom od najmoćnijih žena u Severnoj Koreji, a bila je i u pratnji Kim Džong Una na nekoliko međunarodnih samita.

Kim Džong Il

Kim Džong ll, otac aktuelnog lidera, takođe je bio predmet bezbrojnih izveštaja i glasina o njegovoj smrti.

Ogromna eksplozija na jednoj severnokorejskoj železničkoj stanici na granici sa Kinom, 2004. godine, pokrenula je glasine o pokušaju atentata na Kim Džong Ila, koji je putovao kroz to područje nekoliko sati ranije dok se vraćao iz Pekinga.

U sudaru dva voza, koji su prevozili gorivo, navodno su ubijene i povređene hiljade ljudi, ali nikada nije potvrđena povezanost sa putovanjem tadašnjeg severnokorejskog lidera.

Severnokorejski lider Kim Džong Il razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, avgust 2002. godina
Severnokorejski lider Kim Džong Il razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, avgust 2002. godina

Glasine o smrti Kim Džong Ila posle moždanog udara 2008. godine su bile toliko učestale da su južnokorejski finansijski regulatori 2009. istraživali da li su bile namerno širene da bi se uticalo na berze.

Kada je Kim Džong Il zaista umro u decembru 2011. godine, posle više godina pogoršanog zdravstvenog stanja i sve ređeg pojavljivanja u javnosti, svet je za to saznao tek dva dana kasnije, kada su vest o smrti objavili severnokorejski mediji.

Prevremeni izveštaji o smrti objavljivani su i o nekada moćnoj sestri Kim Džong Ila, Kim Kjong Hui. Kablovska mreža CNN je u maju 2015. godine, pozivajući se na Severnokorejca koji je pobegao iz zemlje, objavila da je Kim Džong Un otrovao svoju tetku. Kim Kjong Hui se u januaru ove godine pojavila u javnosti, prvi put za oko šest godina, na jednom koncertu na kojem je sedela pored svog bratanca.

Kim Džong Un

Prema suprostavljenim izveštajima, objavljenim tokom protekle nedelje, Kim je "teško bolestan", "klinički mrtav" ili "dobro" posle operacije na srcu koje je možda bilo, a možda i nije.

Kim je 2014. godine nestao iz javnosti gotovo šest nedelja, pre nego što se ponovo pojavio sa štapom. Južnokorejska obaveštajna agencija objavila je da mu je iz članka uklonjena cista.

Severnokorejski lider Kim Džong Un
Severnokorejski lider Kim Džong Un

Južnokorejski mediji su 2016. godine, pozivajući se na obaveštajne zvaničnike, objavili da je Kim naredio da se bivši načelnik vojske pogubi zbog korupcije i drugih optužbi. Nekoliko meseci kasnije, severnokorejski državni mediji objavili su video snimke Ri Jong Gila kako služi na novom visokom položaju.

Kim Džong Un je poslednji put viđen u javnosti 11. aprila, kada je presedavao sastankom vladajuće partije o sprečavanju koronavirusa. Čak je propustio proslavu rođendana svog pokojnog dede Kim Il Sunga 15. aprila, prvi put od kako je preuzeo vlast 2011. godine.

Državni mediji su od tada izveštavali o njegovim rutinskim, ali ne i javnim aktivnostima. Naveli su da je Kim poslao pozdrave liderima Sirije, Kube i Južnoafričke Republike i da je izrazio zahvalnost zaslužnim građanima, među kojima su i radnici koji grade turističke objekte u priobalnom gradu Vonsanu, gde se, prema nekim spekulacijama, trenutno nalazi.

Iako je moguće da će se Kim pojaviti u javnosti u bilo koje vreme, u skladu sa porodičnom tradicijom "oživljavanja" u medijima, pojedini eksperti kažu da će njegovo zdravlje postati sve veći faktor narednih godina, zbog Kimove težine, pušenja i drugih navodnih zdravstvenih problema.

XS
SM
MD
LG