Linkovi

Šta Amerikanci misle o predsedniku 100 dana pre izbora?


Dzozef Bajen i Donald Tramp
Dzozef Bajen i Donald Tramp

Tačno 100 dana do izbora u novembru, više Amerikanaca misli da Amerika ide u pogrešnom smeru, nego u bilo kom momentu u toku mandata predsednika Donalda Trampa.

Nova anketa agencije AP i Centra za istraživanje javnosti NORC pokazuje da način na koji se predsednik bori protiv koronavirusa podržava samo 32 odsto Amerikanaca. Čak i njegov odnos prema ekonomiji, njegov lični pečat u mandatu, ima smanjenu podršku poslednjih meseci.

Čak iako pokuša da se fokusira na trku protiv najverovatnijeg protivnika Džoa Bajdena, na različitim kulturnim temama i porukama o "redu i zakonu", Trampove šanse za reizbor biće usko povezane za načinom borbe protiv pandemije i da li će glasači verovati da će se zemlja vratiti u normalu pod njegovim vođstvom.

Anketa AP i NORC pokazuje da 8 od 10 Amerikanaca smatra da zemlja ide u lošem pravcu, što je više nego kada je Tramp preuzeo funkciju. Anketa isto pokazuje da 38 odsto Amerikanaca misli da je nacionalna ekonomija u dobrom stanju, što je pad od januara pre pandemije, kada je to mislilo 67 odsto ispitanih.

Bajdenova kampanja će poslednjih meseci pre izbora biti fokusirana na Trampa, uverena da će bivši potpredsednik SAD moći da pobedi, ako izbori budu referendum o tome da li trenutni vrhovni komandant treba da ima još 4 godine fukcije.

"Ljudima je dosta vlade, koja je podeljena i ne može da radi. Ljudi od Trampa kao da dobijaju samo neki kolekciju govora koji samo njega zanimaju", kaže Kejt Bedingfild, zamenica menadžera kampanje.

Bajden beleži korist od Trampovog vođenja borbe protiv pandemije. Na primer, 3 od 4 Amerikanca podržava nošenje zaštitnih maski, što je Tramp prvobitno izbegavao.

Još jedan test za predsednika biće u avgustu i septembru, jer Tramp i njegova administracija pokušavaju da otvore škole, dok je javnost sumnjičava. Anketa pokazuje da se jedna trećina Amerikanaca protivi toj ideji, dok polovina smatra da treba doneti posebne mere i preporuke.

Činjenica da su kandidati sprečeni da putuju i drže velike mitinge više ide u korist Bajdenu. Tramp se oslanja na velike mitinge i prepune arene, a Bajden manje. On je poslednjih par meseci govorio pred manjim grupama, unapred pozvanih gostiju u novinara, i to u blizini svog doma u Delaveru.

Oko 38 odsto Amerikanaca podržava način na koji radi predsednik, što je pad od početka pandemije. Većina republikanaca, 81 odsto ga podržava, ali 68 odsto podržava način na koji se nosi sa pandemijom.

XS
SM
MD
LG