Linkovi

Haos sa Tviterom otvorio prostor za rivalsku aplikaciju Mete


Ilustracija: Logo Tvitera i logo Fejsbuka kroz povećalo, Sarajevo 2015. godine.
Ilustracija: Logo Tvitera i logo Fejsbuka kroz povećalo, Sarajevo 2015. godine.

Ilon Mask je proveo vikend dodatno otuđujući korisnike od platforme Tviter, drastičnim promjenama u funkcionisanju te društvene mreže. Istovremeno se suočio sa novim izazovom jer se njegov rival Mark Zakerberg priprema za pokretanje konkurentske aplikacije Tviteru.

Zakerbergova Meta grupa, koja je vlasnik Fejsbuka, najavila je da će u četvrtak korisnicima postati dostupna nova aplikacija pod nazivom "Threads", što u prevodu znači "Nizovi", a objašnjena je kao nova Instagramova aplikacija.

Mask i Zakerberg su se godinama sukobljavali, ali nedavni komentar izvršnog direktora kompanije Meta da se Tviterom ne rukovodi razumno je razljutio Maska, što je na kraju dovelo do toga da su dvojica muškaraca ponudili jedan drugom da se bore u kavezu.

Otkako je prošle godine kupio Tviter za 44 milijarde dolara, Mask je otpustio hiljade zaposlenih i počeo naplaćivati korisnicima 8 dolara mjesečno za plavu kvačicu i "verifikovan" nalog.

Tokom vikenda je ograničio broj objava koje korisnici mogu pregledati i odlučio da niko ne može vidjeti postove ako nije prijavljen na mrežu, što znači da mnogi više nemaju pristup sadržajima Tvitera na drugim veb stranicama i platformama.

Takođe je rekao da mu je potrebno da pokrene dodatne servere samo da bi se nosio sa potražnjom, pošto su kompanije koje se bave vještačkom inteligencijom (AI) prikupljale "ekstremne nivoe" podataka za svoje modele.

Ovakve odluke su dovele do brojnih kritika, a marketinški stručnjaci kažu da je Mask u velikoj mjeri od Tvitera otuđio svoju korisničku bazu, ali i oglašivače koji su mu potrebni da bi ostvario profit.

U drugom potezu koji je šokirao korisnike, Tviter je u ponedjeljak objavio da će pristup Tvitdeku, aplikaciji koja omogućava korisnicima istovremenom pristupu većem broju sadržaja i naloga, od narednog mjeseca biti ograničen samo na verifikovane naloge.

Džon Vibi, vanredni profesor medijskih inovacija i tehnologije na Univerzitetu Nortistern u SAD, rekao je za AFP da je mnogo ljudi željelo napustiti Tviter iz etičkih razloga nakon što je Mask preuzeo kompaniju, ali im je sada dao i tehnički razlog da to učine.

Dodao je da Maskova odluka da otpusti hiljade radnika znači da se dugo očekivalo da će platforma postati "tehnički neupotrebljiva".

"Izuzetno loše"

Mask je rekao da želi da se Tviter manje oslanja na oglašavanje i da poveća prihod od pretplata.

Ipak, nedavno je izabrao specijalistkinju za marketing Lindu Jakarino za svoju izvršnu direktoricu, koja je govorila o ulasku u "borbu prsa u prsa" kako bi ponovo pridobila oglašivače. Jakarino je međutim u utorak pravdala ograničavanje tvitova koje korisnici mogu da vide i ustvrdila da je oglašavanje na Tviteru bilo stabilno posle tog poteza.

"Kako reći oglašivačima na Tviteru da vaši najangažovaniji besplatni korisnici potencijalno nikada neće vidjeti njihove reklame zbog ograničenja u broju tvitova koji se mogu vidjeti", tvitao je Džastin Tejlor, bivši izvršni direktor marketinga Tvitera.

Majk Proulks, potpredsjednik kompanije za istraživanje tržišta "Forester," rekao je da je haos proteklog vikenda bio "izuzetno loš" i za korisnike i za oglašivače.

"Oglašivači zavise od dosega i angažmana korisnika, ali Tviter trenutno desetkuje i jedno i drugo", rekao je on za AFP.

On je dodao da je Tviter "prešao iz stabilnog u startap" i da će se Jasarino, koja se tokom vikenda nije oglašavala, boriti da povrati svoj kredibilitet, ostavljajući otvorena vrata Tviterovim rivalima da uzmu novac od oglašivača.

Tehnički razlozi koje je Mask naveo kao razlog za ograničavanje broja postove koje korisnici mogu pregledati odmah su izazvali negativnu reakciju.

Mnogi korisnici društvenih mreža spekulisali su da Mask jednostavno nije platio račun za svoje servere.

Francuski analitičar društvenih podataka Floren Lefevr rekao je da je veća vjerovatnoća da će AI firme trenirati svoje modele na knjigama i medijskim tekstovima nego na sadržajima društvenih mreža, koji su "mnogo lošijeg kvaliteta, puni grešaka i bez konteksta".

Džoel Rot, koji se povukao s mjesta šefa bezbjednosti Tvitera nekoliko sedmica nakon što je Mask preuzeo dužnost, rekao je da nema previše smisla ideja da je uzimanje Tviterovih podataka izazvalo takve probleme u performansama da su korisnici morali biti prisiljeni da se prijave na svoje naloge.

Rot je na platformi "Bluesky" - još jednom rivalu Tvitera - napisao da su u toj kompaniji znali za takve stvari i da one ranije nisu bile problematične.

XS
SM
MD
LG