Linkovi

Globalne kritike Tvitera zbog zatvaranja naloga novinara, među suspendovanim reporter Glasa Amerike


ARHIVA - Zgrada kompanije Tviter u San Francisku, 1. novembra 2022.
ARHIVA - Zgrada kompanije Tviter u San Francisku, 1. novembra 2022.

Ilon Mask, novi vlasnik društene mreže Tviter, objavio je na platformi prošlog meseca da je privržen slobodi govora. U četvrtak je suspendovao naloge najmanje petoro novinara, među kojima je Stiv Herman iz Glasa Amerike. Mask tvrdi da su suspendovani u realnom vremenu otkrivali lokacije na kojima se nalazi.

Maskov potez je izazvao zabrinutost u medijskim krugovima ali i van njih. Zvaničnici Francuske, Nemačke, Britanije i kao i predstavnici Evropske unije kritikovali su suspenzije, a neki su ocenili da platforma ugrožava slobodu štampe.

Ujedinjene Nacije su saopštile da su "veoma uznemirene" zbog proizvoljnih suspenzija novinara na Tviteru, saopštio je portparol Stefan Dužarik u petak, dodajući da glasovi medija ne bi smeli da se ućutkuju na platformi koja proklamuje da pruža prostor za slobodu govora.

"Ovaj potez postavlja ozbiljan presedan u vreme kada se novinari širom sveta suočavaju sa cenzurom, fizičkim pretnjama i gorim stvarima", rekao je Dužarik novinarima.

Korisnici Tvitera koji prate Stiva Hermana, koji je bio šef biroa Glasa Amerike za Belu kuću, na njegovom nalogu su zatekli crni kvadrat sa porukom "nalog suspendovan". Slične poruke su objavljene na nalozima novinara CNN-a, Njujork tajmsa i Vašington posta, kao i nekih nezavisnih novinara.

Još nije sasvim jasno zbog čega su nalozi suspendovani. Glas Amerike je putem mejla zatražio komentar na adresu koja je navedena na vebsajtu kompanije kao kontakt za medije, ali je poruka vraćena uz oznaku da nije mogla da bude dostavljena na tu mejl adresu.

Nalog novinara Glasa Amerike na Tviteru 15. decembra 2022.
Nalog novinara Glasa Amerike na Tviteru 15. decembra 2022.

Mnogi od reportera pisali su članke ili objavljivali informacije o promenama koje je Mask uveo u Tviteru.

Mask je u četvrtak uveče napisao na platformi: "Sasvim je u redu kritikovati me od jutra do mraka, ali otkrivanje i objavljivanje moje lokacije u stvarnom vremenu, i ugrožavanje moje porodice - nije."

Mask je dodao: "Ista pravila otkrivanja podataka se odnose na ‘novinare’ kao i sve druge", što je bila referenca na Tviterova pravila da nije dozvoljeno da se na platformi dele nečiji lični podaci, što se naziva "doksing".

Ilon Mask je prethodno suspendovao nalog na Tviteru @elonjet, koji prati puteve njegovog privatnog aviona, koristeći javno dostupne informacije. Takođe je rekao da njegovog sina "prati poremećena osoba", koja koristi informacije sa tog naloga.

Dok su neki od novinara koji su sada blokirani na Tviteru izveštavali o tom incidentu, niko nije objavljivao informacije o lokaciji Maska ili članova njegove porodice, niti druge sadržaje koji bi se mogli podvesti pod tu kategoriju, naveo je CNN u svom dnevnom biltenu za gledaoce i čitaoce svog veb izdanja.

Mask je u četvrtak tvitovao da će suspenzije trajati sedam dana. Nakon toga, sprovedena je anketa među korisnicima Tvitera sa pitanjem kada bi suspendovani nalozi trebalo da budu odblokirani. Nakon što je 43% korisnika glasalo da se novinarima odmah vrate nalozi, Mask je rekao da će ponoviti anketu jer je bilo ponuđeno "previše opcija".

Herman je poslednji put izveštavao o Tviteru za Glas Amerike u septembru. U četvrtak je tvitovao o slučaju naloga @elonjet.

“U četvrtak uveče sam imao više tvitova o drami koja je započela suspenzijom takozvanog "bot naloga" koji objavljuje lokaciju privatnog aviona Ilona Maska", kaže Herman za Glas Amerike.

U svom najnovijem tvitu, objavio je link za članak Vašington posta i napisao: "Još reakcija na masakr novinara na Tviteru u četvrtak uveče."

Ubrzo zatim, njegov nalog je blokiran. Herman je izjavio da više ne može da šalje direktne poruke niti reaguje na objave drugih korisnika.

Glas Amerike je u četvrtak kasno uveče potvrdio da je Hermanov nalog suspendovan i apelovao na Tviter da ga ponovo aktivira.

Gospodin Herman je iskusni reporter koji se pridržava najviših novinarskih standarda i koristi taj društveni medij za prikupljanje informacija i povezivanje sa ljudima. Herman nije dobio nikakve informacije od Tvitera zbog čega mu je nalog suspendovan", saopštio je u imejlu portparol Glasa Amerike Najdžel Gibs.

"Stiv Herman pokriva međunarodne i nacionalne medijske priče kao glavni nacionalni dopisnik i ova suspenzija utiče na njegovu sposobnost da obavlja svoje novinarske dužnosti."

Portparol Njujork tajmsa je objavio: "Večerašnja suspenzija Tviter naloga izvesnog broja istaknutih novinara, među kojima je Rajan Mek, novinar Njujork tajmsa, je veoma upitna i neprijatna. Ni Tajms ni Rajan nisu dobili nikakvo objašnjenje zbog čega se to dogodilo. Nadam se da će nalozi svih novinara biti ponovo aktivirani i da će Tviter pružiti zadovoljavajuće objašnjenje za svoj potez."

CNN je saopštio da su suspenzije "impulsivne i neopravdane" i rekao da je zatražio objašnjenje Tvitera. Kablovska mreža je dodala da će preispitati svoj odnos sa platformom na osnovu odgovora koji dobije.

Dejvid Kej, bivši specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za slobodu mišljenja i izražavanja, objavio je na svom nalogu na platformi Mastodon da je to što se događa na Tviteru "jednostavno zastrašivanje." Dodao je: "Ako pokrivate stvari koje se ne dopadaju Ilon, budete zabranjeni."

Tviter se sve više oslanja na automatizaciju u moderaciji sadržaja, umesto "ručnih" revizija, izjavila je za Rojters ovog meseca Ela Ajvin, nova šefifca za poverenje i bezbednost.

U vreme Hermanove suspenzije, novinar Glasa Amerike je imao oko 112.000 pratilaca.

Herman je za Glas Amerike izjavio u četvrtak kasno uveče da je dobio obaveštenje da mu je nalog trajno suspendovan. Obaveštenje je sadržalo i link za korisnike koji žele da ulože žalbu na odluku. Međutim, kada je kliknuo na link, pojavila se poruka: "Bez rezultata. Molimo vas uradite drugu pretragu."

Promene na Tviteru su relevantne za globalnu publiku, istakao je Herman.

“Očigledno je da je ovde sve više reč o priči o slobodi medija i ljude to zanima zato što se odnosi na veliku platformu za društvene medije i čoveka koji je sada, mislim, druga najbogatija osoba na svetu. I sve se to događa u Americi, gde postoje naš Ustav, Prvi amandman i demokratija."

U članku su korišćene informacije Rojtersa.

XS
SM
MD
LG