Linkovi

Mask i eksperti za tehnologiju traže pauzu u razvoju vještačke inteligencije


Logo "OpenAI" na mobitelu ispred kompjuterskog ekrana na kojem se vidi pisanje programa "ChatGPT", 21. marta 2023. godine.
Logo "OpenAI" na mobitelu ispred kompjuterskog ekrana na kojem se vidi pisanje programa "ChatGPT", 21. marta 2023. godine.

Otvoreno pismo koje su potpisali Ilon Mask, jedan od osnivača kompanije Epl Stiv Vozniak, te drugi istaknuti stručnjaci i zvaničnici iz oblasti visoke tehnologije, poziva industriju vještačke inteligencije da napravi šestomjesečnu pauzu radi razvoja bezbjednosnih protokola.

Pismo, koje je do četvrtka ujutro potpisalo gotovo 1.400 ljudi, sastavio je Institut za budući život, neprofitna organizacija posvećena "usmjeravanju transformativnih tehnologija dalje od ekstremnih, velikih rizika, kao i prema donošenju koristi za život".

U pismu se navodi brzi razvoj sposobnosti tehnologije vještačke inteligencije, koja je u mnogim oblastima nadmašila ljudske performanse. Autori koriste primjer kako se vještačka inteligencija korištena za stvaranje novih lijekova može lako upotrijebiti za pravljenje smrtonosnih patogena.

Pismo kao razlog za brigu ukazuje i na nedavno uvođenje "GPT-4", programa kojeg je razvila kompanija "OpenAI" sa sjedištem u San Francisku.

GPT je skraćenica za engleski termin "Generative Pre-trained Transformer", što je vrsta jezičkog modela koji koristi duboko učenje za generisanje razgovora nalik na tekstove koje bi izgovarali ljudi.

Iz kompanije su naveli da je "GPT-4", najnovija verzija programa, tačnija i sličnija ljudima, te da ima sposobnost analiziranja i odgovaranja na slike. Takođe, kompanija je saopštila da je program položio simulirani pravosudni ispit, test koji ljudima omogućava da postanu advokati.

Potpisnici pisma navode da takve moćne sisteme vještačke inteligencije treba razvijati "tek kada budemo uvjereni da će njihovi efekti biti pozitivni i da će se njihovim rizicima moći upravljati".

Napominjući potencijal koji bi program kao što je "GPT-4" mogao imati za stvaranje dezinformacija i propagande, pismo poziva "sve laboratorije vještačke inteligencije da odmah zaustave obuke sistema vještačke inteligencije koji su moćniji od ’GPT-4’, na barem šest mjeseci".

U pismu se takođe navodi da bi laboratorije za vještačku inteligenciju i nezavisni eksperti trebali iskoristiti pauzu za "razvoj i implementaciju skupa zajedničkih bezbjednosnih protokola za napredni dizajn i razvoj vještačke inteligencije, koji će se izvan svake sumnje pobrinuti da je to bezbjedno."

U međuvremenu, još jedna grupa je otišla korak dalje izražavajući zabrinutost oko negativnog potencijala "GPT-4".

Neprofitna organizacija Centar za vještačku inteligenciju i digitalne politike podnijela je u četvrtak žalbu Saveznoj komisiji za trgovinu SAD, pozivajući tu agenciju da suspenduje dalju implementaciju sistema i da pokrene istragu.

Grupa je u žalbi navela da tehnički opis sistema "GPT-4" koji su dali njegovi proizvođači opisuje desetak velikih rizika koje predstavlja njegova upotreba, uključujući "operacije dezinformacija i uticaja, širenje konvencionalnog i nekonvencionalnog oružja", kao i "kibernetičku bezbjednost".

Neke informacije u ovom tekstu preuzete su iz izvještaja novinskih agencija AP i Rojters.

XS
SM
MD
LG