Linkovi

Korisnici Tvitera izglasali - Mask treba da ode sa mesta direktora


Ilon Mask, arhivska fotografija
Ilon Mask, arhivska fotografija

SAN FRANCISKO - Izvršni direktor Tvitera Ilon Mask pokrenuo je anketu na toj mreži i pitao korisnike da li treba da se povuče sa mesta šefa kompanije, dodajući da će se povinovati rezulatima ankete.

Oko 57, 7 odsto korisnika koji su glasali u anketi reklo je da Mask treba da ode sa mesta direktora, dok je 42,5 odsto protiv toga. Više od 17,5 miliona ljudi je glasalo u anketi.

Milijarder nije izneo detalje o tome kada će se povući ako korisnici to izglasaju. Nedavno je izjavio da će smanjiti vreme koje provodi na Tviteru i da će naći novog lidera koji će voditi kompaniju.

Tviter je inače ažurirao politiku i onemogućio naloge kreirane isključivo u svrhu promocije drugih društvenih mreža, kao i deljenje linkova sa konkurentskih platformi poput Fejsbuka, Instagrama, Mastodona, Trampove mreže "Istina" i drugih. TikTok, međutim, nije na ovoj listi.

Bivši izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi, koji je nedavno uložio novac u novu društvenu mrežu Nostr, na Tviteru je ocenio da nova zabrana "nema smisla".

Otkako je Mask kupio Tviter, oko polovina zaposlenih je otpuštena, razrešeni su direktori i savetodavne grupe za bezbednost na plaftormi, a poslednji kontroverzan potez novog vlasnika je suspendovanje naloga nekih novinara jer su izveštavali o kretanju njegovog privatnog aviona na osnovu javno dostupnih podataka.

Mask je u subotu ponovo aktivirao Tviter naloge novinara, a odluka da ukine suspenziju usledikla je nakon rezultata ankete na Tviteru u kojoj je većina ispitanika glasala da se nalozi novinara odmah vrate.

Prvobitnu suspenziju tih naloga žestoko su kritikovali vladini zvaničnici i novinaske organizacije, a neki su rekli da Tviter ugrožava slobodu medija.

XS
SM
MD
LG