Linkovi

Ilon Mask kupio Tviter, otpustio šefove i objavio da je "ptica oslobođena"


Ilustracija
Ilustracija

SAN FRANCISKO - Milijarder Ilon Mask postao je vlasnik Tvitera, pošto je ranije nekoliko puta objavio da odustaje od kupovine.

Pošto je zaključio kupovinu vrednu 44 milijarde dolara, Mask je ušetao u sedište Tvitera noseći lavabo - posle čega je objavio video sa natpisom "pustite ovaj lavabo unutra". Ubrzo je u opisu svog profila napisao da je "glavni tvit".

"Ptica je oslobođena", tvitovao je Mask i tako nagovestio da bi mreža mogla da ima manje restrikcija nego sada. Ali, rekao je da ne želi da Tviter postane platforma za mržnju i podele.

Takođe je istakao da želi da ukine bot naloge i da učini javnim algoritme koji određuju koji će sadržaji korisnicima biti prezentovani.

Mask planira i da smanji broj zaposlenih, kojih je sada u Tviteru oko 7.500.

Već je otpustio izvršnog direktora Paraga Agravala, finansijskog direktora Neda Sigala i šefa za pravna pitanja Vidžaja Gadea. Optužio ih je da su obmanuli njega i druge investitore u vezi sa brojem lažnih naloga na Tviteru.

Agraval i Sigal su bili u sedištu Tvitera u San Francisku kada je Mask zaključio kupovinu i izvedeni su iz zgrade, navode izvori.

"Tviter je očigledno postao mesto na kojem svi mogu da kažu sve, bez ikakvih posledica", naveo je Mask u otvorenom pismu oglašivačima.

Mask je ranije rekao da bi ukinuo zabranu na nalog Donalda Trampa, koji je uklojen sa Tvitera nakon upada njegovih pristalica u Kongres, iako je bivši predsednik rekao da se ne bi vraćao na tu mrežu. U međuvremenu je napravio svoju aplikaciju, "Istina" (Truth).

Novi vlasnik Tvitera je rekao i da vidi Tviter kao "super aplikaciju" koja nudi i opciju slanja novca, kupovine i sličnog. Tviter se, međutim, sada bori sa tim da zadrži korisnike koji su vitalni za mrežu: svega je 10 odsto takvih naloga, ali oni generišu 90 odsto tvitova i donose polovinu prihoda.

Maskova kupovina Tvitera desila se posle nekoliko meseci kontroverzi u kojima je milijarder više puta najavljivao, pa odustajao od kupovine.

XS
SM
MD
LG