Linkovi

Tviter počeo da otpušta radnike nedelju dana pošto je Ilon Mask postao vlasnik


Vlasnik Tvitera Ilon Mask stiže na jednu konferenciju u Njujorku (Foto: REUTERS/Andrew Kelly)
Vlasnik Tvitera Ilon Mask stiže na jednu konferenciju u Njujorku (Foto: REUTERS/Andrew Kelly)

Zaposleni u Tviteru su se u petak suočili sa velikim brojem otpuštanja dok novi vlasnik Ilon Mask reorganizuje tu društvenu mrežu

U pismu zaposlenima u koje je imalo uvid više medija, kompanija navodi da će zaposleni saznati do 9 sati po lokalnom vremenu u Kaliforniji da li su otpušteni. U mejlu nije navedeno koliko će ljudi ostati bez posla.

Neki zaposleni su rano u petak već objavili na Tviteru da su izgubili pristup svojim radnim nalozima. Oni i drugi su tvitovali poruke podrške koristeći haštag #OneTeam. U e-poruci osoblju se navodi da je smanjenje broja radnih mesta „neophodno da bi se obezbedio napredak kompanije“.

Otprilike 7.500 zaposlenih u Tviteru očekivalo je otpuštanje otkako je Musk preuzeo kormilo kompanije. Izvršni direktor Tesle i milijarder već je otpustio najviše menadžere, uključujući izvršnog direktora Paraga Agravala, prvog dana pošto je postao vlasnik Tvitera.

Takođe je raspustio upravni odbor kompanije i postavio sebe kao jedinog člana tog tela. U četvrtak uveče, mnogi zaposleni na Tviteru izrazili su na toj platformi podršku jedni drugima - često jednostavno tvitujući emodžije plavog srca kako bi označili Tvitterov logotip plave ptice - i pozdravili emodžije u odgovorima jedni drugima.

Od četvrtka, Mask i Tviter nisu javno obavestili o predstojećim otpuštanjima. To je uprkos tome što propisi o obaveštavanju o prilagođavanju i prekvalifikaciji radnika zahtevaju od poslodavaca sa najmanje 100 radnika da najave otpuštanja 500 ili više zaposlenih, bez obzira da li je kompanija u javnom ili privatnom vlasništvu.

Beri Vajt, portparol kalifornijskog Odeljenja za razvoj zapošljavanja, rekao je u četvrtak da ta agencija nije primila takva obaveštenja od Tvitera.

Grupna tužba podneta je u četvrtak na saveznom sudu u San Francisku u ime jednog zaposlenog koji je otpušten i tri druga kojima su blokirani radni nalozi. Navodi se da Tviter namerava da otpusti još zaposlenih i da je prekršio zakon time što nije dostavio traženo obaveštenje.

Otpuštanja dolaze u teškom trenutku za kompanije društvenih mreža, jer se broj oglašivača smanjuje, a novi konkurenti – uglavnom TikTok – prete starijoj klasi platformi društvenih mreža poput Tvitera i Fejsbuka.

U tvitu koji je postavio u petak dok su zaposleni bili obaveštavani o tome da li su ostali bez posla, Mask je okrivio aktiviste za ono što je opisao kao „masovni pad prihoda“ otkako je preuzeo Tviter krajem prošle nedelje, ali nije naveo preciznije podatke o tome.

XS
SM
MD
LG