Linkovi

Mask ukinuo rad od kuće u Tviteru i upozorio na "teška vremena"


ARHIVA - Kancelarije kompanije Tviter u Njujorku (Foto:/Mary Altaffer)
ARHIVA - Kancelarije kompanije Tviter u Njujorku (Foto:/Mary Altaffer)

Milijader Ilon Mask je u mejlu zaposlenima u Tviteru, od kojih većina radi od kuće, naložio da se odmah vrate u kancelarije najmanje 40 sati nedeljno i upozorio da predstoje "teška vremena".

Mejlovi, u koje je agencija Asošijeted pres imala uvid, prve su Maskove poruke upućene zaposlenima koji nisu bili dio prošlonedeljnog masovnog otpuštanja. Mnogi su morali da se oslanjaju na Maskove tvitove da bi saznali kakva je budućnost Tvitera.

“Žao mi je što je ovo moj prvi mejl cijeloj kompaniji, ali nema načina da se ova poruka uputi na pozitivniji način", napisao je Mask, prije nego što je opisao teške ekonomske uslove za kompanije kao što je Tviter koje se gotovo u potpunosti oslanjaju na reklame da bi zaradile profit.

“Bez značajnog prihoda od pretplate, postoji dobra šansa da Tviter neće preživjeti predstojeći ekonomski pad. Potrebno je da oko polovine prihoda bude od pretplate", naveo je Mask.

Mask je uputio interni mejl nakon što je pokušao da umiri najveće kompanije koje se reklamiraju na Tviteru. Neki poznati brendovi su privremeno prekinuli oglašavanje na toj društvenoj mreži, čekajući da vide kako će Maskovi prijedlozi da se ublaže pravila protiv širenja mržnje i dezinformacija uticati na sadržaj na Tviteru.

Mask je zaposlenima rekao da je "prioritet proteklih 10 dana" bio da se razvije i pokrene nova pretplatnička usluga od 7,99 dolara mjesečno, koja obuhvata i stavljanje plave oznake kod imena pretplatnika - što se prethodno koristilo samo za verifikovane naloge.

Prošle nedelje je saopšteno da Tviter otpušta oko 50 odsto radne snage. U kompaniji je ranije ove godine radilo 7.500 zaposlenih.

Mask je prethodno izrrazio nezadovoljstvo politikom Tvitera u pogledu rada od kuće za vrijeme pandemije koja je omogućavala liderima timova da odluče da li zaposleni moraju da dolaze u kancelariju. U srijedu je naložio svim zaposlenima da se u četvrtak vrate u kancelarije.

U mejlu zaposlenima rekao je da "rad van kancelarije više nije dozvoljen" i da je put naprijed "težak i da će biti potreban intenzivan rad da bi se ostvario uspjeh". Dodao je i da će lično razmotriti svaki zahtjev za izuzeće iz nove politike.

Tviter nije javno saopštio koliko je radnika otpušteno širom svijeta. U međuvremenu se nastavljaju egzodus iz kompanije. Lea Kisner, direktorka za bezbjednost informacija, tvitovala je u četvrtak da je "donijela tešku odluku da napusti Tviter".

Ekspert za sajber bezbjednost Aleks Stamos, koji je bio zadužen za bezbjednost u Fejsbuku, tvitovao je da "postoji ozbiljan rizik od upada sa drastično smanjenim brojem zaposlenih", a da bi Tviter takođe mogao da prekrši odluku Federalne trgovinske komisije (FTC) iz 2011. godine kojom je kompaniji naređeno da riješi ozbiljne propuste kada je riječ o bezbjednosti podataka.

FTC je u saopštenju u četvrak navela da sa "dubokom zabrinutošću prati nedavni razvoj događaja u Tviteru".

"Ni jedan direktor niti kompanija nisu iznad zakona, i kompanije moraju da poštuju naše uredbe", saopšteno je iz trgovinske komisije, ali nije precizirano da li istražuje Tviter zbog mogućih prekršaja.

XS
SM
MD
LG