Linkovi

Iz Tvitera kažu da će ublažiti zabranu političkog oglašavanja


ARHIVA - Fotografija iz jula 2019. pokazuje znak ispred kancelarija Tvitera u San Francisku. (Foto: AP/Jeff Chiu)
ARHIVA - Fotografija iz jula 2019. pokazuje znak ispred kancelarija Tvitera u San Francisku. (Foto: AP/Jeff Chiu)

Tviter je saopštio da će ublažiti svoju trogodišnju zabranu političkog oglašavanja, što je najnovija promjena Ilona Maska, koji pokušava da poveća prihode nakon što je prošle godine kupio tu društvenu mrežu.

Iz kompanije su u utorak objavili da će "popustiti svoje politike za reklame, za oglase u SAD".

"Takođe, u nadolazećim sedmicama planiramo da proširimo političko oglašavanje koje dopuštamo", objavila je kompanija sa svog naloga „Twitter Safety“.

Tviter je 2019. godine zabranio sve političke reklame, reagujući na rastuću zabrinutost zbog širenja dezinformacija na društvenim mrežama.

U to vrijeme, tadašnji glavni izvršni direktor Džek Dorsi je rekao da dok su oglasi na internetu moćni i efikasni za komercijalne oglašivače, "ta moć donosi značajne rizike za politiku, gdje se može koristiti za uticaj na glasove, koji se održavaju na živote miliona ljudi“.

Čini se da najnoviji najavljeni potez predstavlja prekid takve politike koja je zabranjivala oglase kandidata, političkih stranaka, te izabranih ili imenovanih zvaničnika.

Političko oglašavanje činilo je tek delić prihoda Tvitera - manje od tri miliona dolara od ukupne potrošnje za reklamiranje tokom izbora na sredini predsjedničkog mandata u SAD 2018. godine.

U kontekstu ublažavanja zabrane, iz Tvitera su naveli da "oglašavanje o određenim temama može da podstakne javni razgovor o važnim temama" i da će promjena uskladiti oglašavačku politiku te platforme s onom "televizijskih i drugih medijskih kuća", bez davanja dodatnih detalja.

U martu 2021. Fejsbuk je ukinio zabranu oglašavanja o političkim i društvenim temama koja je uvedena nakon američkih predsjedničkih izbora 2020. godine.

Mask se predstavlja kao borac za slobodu govora i kupio je Tviter navodeći da kompanija ne ispunjava svoj potencijal platforme za slobodu govora. Ali ovaj milijarder, izvršni direktor kompanije "Tesla", bio je prisiljen da napravi velika smanjenja troškova i bori se kako bi pronašao dodatne izvore prihoda da bi opravdao kupovinu od 44 milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG