Linkovi

Meta, vlasnik Fejsbuka, otpušta još 10.000 radnika


Sjedište kompanije Meta u Menlo Parku, u Kaliforniji (Foto:AP /Jeff Chiu)
Sjedište kompanije Meta u Menlo Parku, u Kaliforniji (Foto:AP /Jeff Chiu)

Kompanija Meta, u čijem vlasništvu je Fejsbuk, najavila je da će otpustiti još 10.000 radnika i da neće popuniti 5.000 upražnjenih radnih mjesta, u pokušaju da smanji troškove poslovanja.

Kompanija je prethodno u novembru najavila da će otpustiti 11.000 zaposlenih, što je u tom trenutku bilo 13 odsto radne snage.

Meta i druge tehnološke kompanije su poslednje dvije godine zapošljavale veliki broj ljudi i proteklih mjeseci počele su da otpuštaju neke od njih.

Početkom prošlog mjeseca, Meta je prijavila pad profita, treći kvartal zaredom. Iz te kompanije je u utorak saopšteno da će smanjiti tim za regrutovanje radnika, te da će napraviti dodatne rezove u svojim tehnološkim grupama u aprilu, a zatim i poslovnim u maju.

“Biće teško i to se ne može izbjeći. To će značiti da se opraštamo od talentovanih kolega koje su bile dio našeg uspjeha", poručio je izvršni direktor Mete Mark Zakerberg.

Kompanija, čije sjedište je u Menlo Parku u Kaliforniji, uložila je milijarde dolara da bi se preusmjerila na "metaverzum". U februaru je saopštila da su pad u onlajn reklamama i konkurencija sa rivalima kao što je TIkTok, uticali na profit.

“Kada sam govorio o efikasnosti ove godine, rekao sam da dio našeg posla obuhvata zatvaranje radnih mjesta - u službi izgradnje manje, više tehničke kompanije i poboljšanja poslovnih rezultata da bi se ostvarila naša dugoročna vizija", rekao je Zakerberg.

Amazon je prethodno odlučio da zaustavi izgradnju drugog sjedišta u Virdžiniji posle najveće runde otkaza u istoriji te kompanije i promjene planova u vezi sa radom od kuće.

XS
SM
MD
LG