Linkovi

Fejsbuk promenio ime u Meta, naziv mreže ostaje isti


Direktor Fejsbuka Mark Zakerberg na prezentaciji novog imena kompanije
Direktor Fejsbuka Mark Zakerberg na prezentaciji novog imena kompanije

Kompanija Fejsbuk promenila je ime u Meta, u pokušaju da napravi novi brend i novi sajber prostor, saopšteno je iz kompanije.

Promena imena se dešava u trenutku kada bivši zaposleni u Fejsbuku izlaze u javnost sa navodima da kompanija svojim odlukama ugrožava korisnike i stavlja njihovu bezbednost ispod profita.

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg je na virutelnom sastanku rekao da novi naziv predstavlja "metaverziju" - virtuelni prostor za koji se veruje da će naslediti sadašnji internet, ali da ime društvene mreže i dalje ostaje Fejsbuk.

Zakerberg je pokazao demo snimke kako će izgledati "metaverzija" - ljudi će moći da se povezuju kao avatari i da se, u digitalnoj 3D verziji, transportuju na određena mesta u određeno vreme.

"Trenutno je naš brend usko povezan samo sa jednim proizvodom koji ne predstavlja sve što radimo sada, a kamoli u budućnosti", kazao je Zakerberg.

Fejsbuk mesečno prijavljuje da ima oko 2,9 milijardi korisnika.

Promena imena kompanije jeste veliki korak za Fejsbuk, ali nije prvi put - 2019. Fejsbuk je napravio novi logo kako bi se razlikovala kompanija od društvene mreže.

Promenom imena kompanije, Fejsbuk pokušava da smanji štetu zbog kritika u javnosti i odvoji ostale servise od društvene mreže, kaže profesor marketinga na Univerzitetu Džordžtaun, Prašant Malavija.

"Nema sumnje da je naziv 'Fejsbuk' totalno oštećen i toksičan"

Kompanija Gugl je takođe 2015. odvojila internet pretraživač od ostalih proizvoda, poput automobila koji se sami voze, time što je osnovala novu holding kompaniju Alfabet. Kompanija Snepčet je isto promenila ime u Snep kada je počela da proizvodi i pametne naočare.

XS
SM
MD
LG