Linkovi

Tviter raspustio stručni savet koji se bavio govorom mržnje, eksploatacijom dece


Ilon Mask, arhiva
Ilon Mask, arhiva

SAN FRANCISKO - Novi vlasnik Tvitera Ilon Mask raspustio je Savet za poverenje i bezbednost, grupu od oko 100 nezavisnih građanskih, ljudskih prava i drugih organizacija koje je kompanija osnovala 2016. godine, kako bi se bavila problemima poput govora mržnje, eksploatacije dece, samoubistva, samopovređivanja.

Savet je trebalo da se sastane sa predstavnicima Tvitera u ponedeljak uveče. Međutim, kompanija je obavestila grupu putem imejla da je raspušta neposredno pre nego što je sastanak trebalo da se održi, tvrde neki članovi.

Članovi saveta, koji su Asošijeted presu dali slike imejla sa Tvitera, želeli su da ostanu anonimni zbog straha od odmazde. U mejlu se navodi da Tviter „preispituje kako najbolje da unese eksterne uvide“ i da savet „nije najbolja struktura za to“.

„Naš rad na tome da Tviter bude bezbedno, informativno mesto, će ići brže i agresivnije nego ikada ranije i nastavićemo da uvažavamo vaše ideje o tome kako da postignemo ovaj cilj“, navodi se u mejlu koji je potpisan sa "Tviter“.

Grupa volontera je davala stručne savete i smernice o tome kako bi Tviter mogao bolje da se bori protiv mržnje, uznemiravanja i drugih štetnih posledica, ali nije imala nikakvo ovlašćenje za donošenje odluka i nije imala uvid u konkretne sporove u vezi sa sadržajem.

Ubrzo nakon što je krajem oktobra kupio Tviter za 44 milijarde dolara, Mask je rekao da će formirati novi savet za moderiranje sadržaja, kako bi pomogao u donošenju važnih odluka, ali se kasnije predomislio.

„Tviterov Savet za poverenje i bezbednost bio je grupa volontera koji su tokom mnogo godina nudili savete o širokom spektru štetnih i bezbednosnih pitanja na mreži“, tvitovao je član saveta Aleks Holms.

Inače, Savet je dospeo u središte kontroverzi jer su nedavno tri člana objavila da podnose ostavke, javno na Tviteru, uz tvrdnje su bezbednost i dobrobit korisnika Tvitera ugroženi.

Tviter je na to odgovorio pozivom na sastanak sa osobljem kompanije, uključujući novu šeficu za poverenje i bezbednost, Elu Irvin.

Članovi Saveta koji su najavili ostavke postali su mete onlajn napada, nakon što ih je i Mask kritikovao da nisu dovoljno učinili da zaustave seksualnu eksploataciju dece na platformi.

Savet za poverenje i bezbednost je, ipak, imao kao jednu od svojih savetodavnih grupa onu koja se fokusirala na eksploataciju dece.

Bivša radnica Tvitera Patriša Kartes, čiji je posao bio da formira Savet 2016, rekla je da njegovo raspuštanje „znači da više nema provera i ravnoteže“.

Uporedila je to sa Maskovom trenutnom praksom da anketira svoje pratioce na Tviteru pre nego što promeni politiku koja utiče na način na koji se sadržaj moderira.

„Njega baš briga šta stručnjaci misle“, rekla je ona.

XS
SM
MD
LG