Linkovi

Federalna trgovinska komisija i američke države tuže Fejsbuk


Fejsbuk, čiji je vlasnik Mark Zakerberg, za sada se nije oglašavao povodom navoda o podnošenju tužbe. (REUTERS/Dado Ruvic)
Fejsbuk, čiji je vlasnik Mark Zakerberg, za sada se nije oglašavao povodom navoda o podnošenju tužbe. (REUTERS/Dado Ruvic)

Američka federalna trgovinska komisija i 48 američkih država tužili su, u dva odvojena procesa, kompaniju Fejsbuk – tvrdeći da je prekršila zakone koji onemogućavaju formiranje štetnih ekonomskih trustova.

Fejsbuk, čiji je vlasnik Mark Zakerberg, za sada se nije oglašavao povodom navoda o podnošenju tužbe.

Federalna komisija je u tužbi zatražila razdvajanje korisničkih servisa društvene mreže Instagram (Instagram) i programa za komuniciranje Votsap (WhatsApp). Istovremeno, većina američkih država optužilo je Fejsbuk za zloupotrebe u sferi društvenih mreža u nameri da slomi manje konkurente.

"Izrazito je važno da sprečimo ovo grabežljivo preuzimanje kompanija i vratimo poverenje u tržište”, rekla je Leticija Džejms njujorška državna tužiteljka koja je, uz Federalnu trgovinsku komisiju, podnosilac tužbe.

Federalna trgovinska komisija tvrdi da je Fejsbuk pokrenuo, kako je ukazano, sistemsku strategiju eliminacije konkurenata – tako što je 2012. kupio Instagram, a 2014. kupio i Votsap.

Iskoristio je monopolsku moć da uništi manje rivale i uguši konkurenciju, a sve na štetu svakodnevnih korisnika”, istakla je Džejms.

Leticija Džejms iznela je tvrdnje da je Fejsbuk praktikovao da omogući pristup drugim nezavisnim aplikacijama – a zatim naglo prekine saradnju sa programerima koje je smatrao pretnjom.

Takođe, tužbom se kompanija Fejsbuk tereti za ponašanje koje narušava konkurenciju, kao i zloupotrebu povlašćenog položaja za prikupljanje podataka o potrošačima i sticanje značajnih prihoda od oglašavanja.

Fejsbuk je godinama koristio svoj monopolski položaj povezivanja na društvenim mrežama da bi ugušio konkurenciju, inovacije i prodao zabrinjavajuću količinu podataka korisnika da bi zaradio. I to sve na štetu brojnih korisnika”, saopštio je Džoš Stajn državni tužilac Severne Karoline i jedan od članova tima koji je vodio istragu.

Vlasništvo nad društvenom mrežom Instagram Fejsbuk je platio milijardu dolara mesec dana pre nego što su akcije ponuđene na javnu prodaju. U to vreme Instagram, društvena mreža usredsređena na objavu fotografija, imala je oko 30 miliona korisnika i nije ostvarivala prihod.

Prilikom kupovine Zakerberg je najavio da će kompanije i platforme biti nezavisne, ali su godinama usluge postajale sve integrisanije. Korisnici su u mogućnosti da povežu naloge i objavljuju sadržaje na svim platformama. Danas, Instagram širom sveta ima više od milijardu korisnika.

Votsap (WhatsApp), aplikaciju za komuniciranje zaštićenim porukama, Fejsbuk je kupio za 19 milijardi dolara. Prilikom kupoprodaje saopšteno je da se time, kako je precizirano, neguje okruženje u kom nezavisni preduzetnici mogu da osnivaju kompanije i samostalno biraju smer razvoja.

Usredsrede se na rast i istovremeno imaju koristi od stručnosti, resursa i obima Fejsbuk platforme. Pristup dobro funkcioniše sa Instagramom i Votsap će funkcionisati na taj način”, saopšteno je 2014, prilikom kupoprodaje.

Međutim, u narednim godinama, osnivači i Instagrama i Votsapa napustili su Fejsbuk zbog neslaganja sa Zakerbergom. Fejsbuk je nedavno počeo da integriše Instagram i Votsap sa aplikacijom za komuniciranje porukama - Mesendžerom. To bi moglo otežati postupak razdvajanja tih platformi i kompanija koje su njihovi vlasnici.

Fejbuk je najveća društvena mreža na svetu sa 2,7 milijardi korisnika, čija se tržišna vrednost procenjuje na skoro 800 milijardi dolara. Njen izvršni direktor Mark Zakerberg, peta je najbogatija osoba na svetu i najpoznatije lice Big teh (Big Tech) kružoka koji podrazumeva najveće i najdominantnije kompanije u sferi informacionih tehnologija: Amazon, Epl, Gugl, Fejsbuk i Majkrosoft.

XS
SM
MD
LG