Linkovi

Zakerberg najavljuje preispitivanje politike Fejsbuka nakon protesta zaposlenih


Izvršni direktor i većinski vlasnik Fejsbuka, Mark Zakerberg, govori u Palej centru, 25. oktobra 2019, u Njujorku.
Izvršni direktor i većinski vlasnik Fejsbuka, Mark Zakerberg, govori u Palej centru, 25. oktobra 2019, u Njujorku.

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg saopštio je u petak da bi mogao da razmotri promene u politici kompanije koja je dovela do odluke da se na toj društvenoj mreži ostavi kontroverzni post predsednika SAD Donalda Trampa tokom nedavnih demonstracija zbog smrti Afroamerikanca prilikom policijskog privođenja, što je delom ustupak zbog upućenih kritika.

Zakerbeg nije obećao precizne promene u politici, nekoliko dana nakon što su zaposleni u kompaniji izašli sa posla u znak protesta, kada su neki od njh tvrdili da on nastavlja da pronalazi nova opravdanja da se ne bi suprotstavio Trampu.

"Znam da mnogi od vas misle da je trebalo da označimo predsednikove postove na neki način prošle nedelje", napisao je Zakerberg, što se odnosilo na odluku da ne ukloni Trampove poruke koje su sadržavale poruku "kad počne pljačkanje, počinje pucnjava".

"Preispitaćemo našu politiku po pitanju dozvoljavanja diskusija i pretnji državnom upotrebom sile, kako bismo videli ima li nekih izmena i dopuna koje bi trebalo da usvojimo", napisao je on. "Preispitaćemo potencijalne opcije za odnos prema nasilnom ili poencijalno nasilnom sadržaju pored odluka 'ostavimo ih' ili 'uklonimo ih'".

Zakerberg je rekao da bi Fejsbuk trebalo da bude transparentniji po pitanju donošenja odluka da li da ukloni postove i da preispita politiku u vezi sa postovima koji mogu da izazovu ograničavanje prava birača, te da će izraditi softver za naprednu rasnu pravičnost, što će predvoditi njegovi važni saradnici.

Na sastanku osoblja ranije ove nedelje, zaposleni su doveli u pitanje Zakerbergovo stajalište po pitanju Trampovih postova.

Zakerberg, koji je vlasnik kontrolnog paketa akcija Fejsbuka, tvrdio je da, iako su Trampovi komentari "duboko napadni", oni nisu prekršili politiku kompanije protiv podsticanja na nasilje.

Politika Fejsbuka je ili da obriše postove, ili da ih ostavi bez trećih opcija. Sada, kaže Zakerberg, razmotriće se i druge opcije.

Ipak, dodao je: "Brine me da bi takav pristup nosio rizik odvođenja nas do uređivanja sadržaja koji nam se ne dopada, čak i ako ne krši našu politiku".

XS
SM
MD
LG