Linkovi

Američka vlada tužila Gugl zbog kršenja zakona protiv monopola


ARHIVA - Sedište Gugla u Kaliforniji (Foto: Reuters)

Američki Sekretarijat za pravosuđe tužio je u utorak Gugl zbog kršenja zakona protiv monopola, tvrdeći da je tehnološki gigant zloupotrebio dominaciju u pretraživanju interneta i reklamiranju da bi ugušio konkurenciju i tako naneo štetu potrošačima, prenosi agencija Asošijeted pres.

Tužba, kako ocenjuje AP, predstavlja najznačajniji potez vlade na zaštiti konkurencije još od tužbe protiv Majkrosofta, pre više od 20 godina. Takođe bi mogla da otvori put za druge velike vladine poteze protiv monopola, imajući u vidu aktuelne istrage koje Sekretarijat za pravosuđe i Federalna trgovinska komisija (FTC) vode protiv velikih tehnoloških kompanija među kojima su Epl, Amazon i Fejsbuk.

“Gugl je prolaz za internet i gigant pretrage i reklamiranja. Međutim, kao što se se objašnjava u tužbi podnetoj danas, održao je monopol kroz politiku isključivanja drugih koja je štetna po konkurenciju", rekao je novinarima zamenik sekretara za pravosuđe Džef Rozen.

Članovi Kongresa i aktivisti za zaštitu prava potrošača već duže vreme optužuju Gugl, čija partnerska kompanija "Alfabet" (Alphabet Inc.) ima tržišnu vrednost od nešto više od hiljadu milijardi dolara, za zloupotrebu dominacije u pretrazi interneta i reklamiranju za gušenje konkurencije i povećanje profita.

Kritičari tvrde da novčane kazne u iznosu od više milijardi dolara i obavezne izmene politike koje su Guglu prethodnih godina nametnuli evropski regulatori nisu bili dovoljno oštri i da su potrebne strukturne promene da bi kompanija promenila svoje ponašanje.

Gugl je na tužbu odgovorio na Tviteru:

“Današnja tužba Sekretarijata za pravosuđe ima velike nedostatke. Ljudi koriste Gugl zato što je to njihov izbor - ne zato što su primorani ili ne mogu da pronađu alternative".

U tužbi podnetoj u federalnom sudu u prestonici Vašingtonu navodi se da Gugl plaća milijarde dolara, zarađene od reklama, proizvođačima telefona da osiguraju da Gugl bude glavni pretraživač. Vladi se u podnošenju tužbe pridružilo 11 saveznih država.

Trampova administracija dugo je usredsređena na Gugl. Jedan od glavnih ekonomskih savetnika predsednika Donalda Trampa rekao je pre dve godine da Bela kuća razmatra da li bi pretrage na Guglu trebalo da budu podložne vladinim regulativama, podseća AP.

Tramp je često kritikovao Gugl i ponavljao neosnovane optužbe konzervativaca da je popularni pretraživač pristrasan i da guši konzervativne stavove, meša se u američke izbore i radije sarađuje sa kineskom vojskom nego sa Pentagonom.

Gugl kontroliše oko 90 odsto globalnih pretraga na internetu. Kompanija se spremala za vladine mere i očekuje se da će se oštro protiviti bilo kojim pokušajima da se njene usluge podele u odvojene biznise.

Kompanija, čije je sedište u mestu Mauntin Vju u Kaliforniji, odbacuje optužbe o nepoštenoj konkurenciji. Tvrdi da su njeni biznisi, iako veliki, korisni za mušterije, da ima veliku konkurenciju i da je pokrenula inovacije koje pomažu ljudima u svakodnevnom životu.

Većina Guglovih usluga je besplatna i nudi se u zamenu za lične informacije koje pomažu kompaniji da prodaje reklame.

U nedavnom izveštaju podkomiteta Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, koji je objavljen posle jednogodišnje istrage tržišne dominacije velikih tehnoloških kompanija, zaključuje se da Gugl ima monopol kada je reč o pretraživačima. Navodi se da je kompanija učvrstila svoju poziciju na nekoliko tržišta kupovinom uspešnih tehnologija koje su razvili drugi biznisi i da je kupilla oko 260 firmi za 20 godina.

Gugl je, između ostalog, vlasnik Kroma - vodećeg veb pregledača, Andrida - najvećeg svetskog operativnog sistema za pametne telefone i Jutjuba - glavnog vebsajta za postavljanje video fajlova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG