Linkovi

Zakerberg: Benon nije prekršio dovoljno pravila da mu se ukine nalog


Bivši glavni strateg predsednika Trampa Stiv Benon razgovara sa novinarima u Njujorku, 20. avgusta 2020.
Bivši glavni strateg predsednika Trampa Stiv Benon razgovara sa novinarima u Njujorku, 20. avgusta 2020.

Direktor Fejsbuka Mark Zakerberg ocenio je na sastanku osoblja u četvrtak da bivši savetnik Bele kuće Stiv Benon nije prekršio dovoljno pravila kompanije da bi se opravdalo suspendovanje njegovog naloga, prema snimku razgovora u koji je uvid imala agencija Rojters.

"Imamo specifična pravila o tome koliko puta treba da prekršite određena pravila pre nego što vam potpuno deaktiviramo nalog", rekao je Zakerberg. "Dok mislim da prestupi u ovom slučaju dolaze blizu te granice, očigledno još nisu prešli granicu."

Benon je prošle nedelje u video snimku sugerisao da bi trebalo "odseći glavu" direktoru FBI Kristoferu Vreju i vladinom stručnjaku za infektivne bolesti Entoniju Faučiju, navodeći da su bili nelojalni predsedniku Donaldu Trampu koji je prošle nedelje izgubio izbore u pokušaju da osvoji drugi mandat.

Fejsbuk je uklonio video ali je ostavio Benonovu stranicu. Kompanija ranije nije odgovarala na pitanja o tome i nije odmah odgovorila na upit Rojtersa o Zakerbergovih komentarima. Tviter je, prošle nedelje, zabranio Benonu pristup platformi zbog istog sadržaja.

Zakerberg je o tom problemu govorio na nedeljnom forumu sa zaposlenima u Fejsbuku, gde se od njega ponekad traži da objasni odluke o sadržaju i politici kompanije, kao što je u četvrtak bilo pitanje jednog zaposlenog zbog čega Benonu nije ukinut nalog.

Stiv Benon, koji je uhapšen u avgustu, nije priznao krivicu po optužnici koja ga tereti da je obmanuo stotine hiljada donatora koji su učestvovali u kampanji "Izgradićemo zid", u kojoj je sakupljeno 25 miliona dolara.

Kao glavni strateg Bele kuće, Benon je pomogao u formulisanju Trampove politike "Amerika prvo". Tramp ga je otpustio u avgustu 2017.

XS
SM
MD
LG