Linkovi

I Starbaks bojkotuje reklamiranje na društvenim mrežama zbog govora mržnje


Free Starbucks Drinks
Free Starbucks Drinks

Kompanija Starbaks obustavila je oglašavanje na društvenim mrežama i pridružila se velikim kompanijama u Americi koje bojkotuju takvo reklamiranje zbog govora mržnje, javlja Rojters.

Više od 160 kompanija u Americi, među kojima su i giganti Verajzon i Unliver odlučile su da na određeno vreme prekinu oglašavanje na društvenoj mreži Fejsbuk zbog toga što ne sankcioniše govor mržnje. Kampanja bojkota oglašavanja "Zaustavimo mržnju zarad profita" bila je odgovor na proteste širom zemlje zbog rasizma i poliicijske brutalnosti nakon smrti Džordža Flojda.

Starbaks je u saopštenju naveo da je pauza u oglašavanju najbolji način da se spreči širenje govora mržnje i da će unutar kompanije i sa organizacijama za zaštitu ljudsih prava razgovarati o najboljim načnima da se spreči govor mržnje.

Kako je saopšteno, Starbaks će nastaviti da se oglašava na mreži Youtube, čiji je vlasnik kompanija Gugl. Takođe, iako kompanija pravi pauzu u reklamiranju na mrežama, ne priključuje se zvanično kampanji "Zaustavimo mržnju zarad profita".

Organizatori te kampanje na Fejsbuku, javlja Rojters, saopštili su da će se bojkotu pridružiti i evropske kompanije, što bi nanelo dodatnu finansijsku štetu Fejsbuku. Kompanija Unliver je odlukom da se ne reklamira na Fejsbuku do kraja godine, toj kompaniji uskratila 10 odsto svog godišnjeg budžeta za reklamiranje od 250 miliona dolara.

Kompanija Fejsbuk je saopštila da radi na tome da spreči govor mržnje i da na tome sarađuje sa stručnjacima i organizacijama za zaštitu ljudskih prava. Fejsbuk godišnje zaradi oko 70 milijardi dolara na oglasima.

XS
SM
MD
LG