Linkovi

Zaposleni u Fejsbuku održali virtuelni štrajk - na Tviteru


Direktor Fesjbuka Mark Zakerberg svedoči u Kongresu 23. oktobra 2019.
Direktor Fesjbuka Mark Zakerberg svedoči u Kongresu 23. oktobra 2019.

Zaposleni u kompaniji Fejsbuk održali su virtuelni štrajk i na Tviteru optužili svog direktora Marka Zakerberga da ne reguliše objave predsednika Donalda Trampa tako striktno kao što to radi konkurentska platforma.

Više desetina zaposlenih objavilo je statuse u kojima su kritikovali Zakerbergovu odluku da dozvoli da predsednikove zapaljive objave slobodno cirkulišu, za razliku od Tvitera koji je jedan od Trampovih nedavnih tvitova označio kao “glorifikaciju nasilja.”

Neki od najviših menadžera Fejsbuka učestvovali su u protestu koji podseća na štrajk radnika Gugla, zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja 2018.

Bio je to redak slučaj da osoblje javno prozove svog direktora, a jedan od zaposlenih tvitovao je da su u protestu učestvovale hiljade radnika.

“Fejsbukove nedavne odluke da ne reaguje na statuse koji pozivaju na nasilje ignoriše druge opcije da se zaštiti naša zajednica. Pozivamo rukovodstvo Fesjbuka da preduzme akciju (#TakeAction)" – navela je grupa softver inženjera u zajedničkom saopštenju na Tviteru.

"Mark nije u pravu i trudiću se na najglasniji mogući način da ga navedem da promeni mišljenje”, napisao je Rajan Freitas, koji je na Tviteru predstavljen kao direktor dizajna proizvoda za Fejsbukov “njuz fid”. On je dodao da je mobilisao više od 50 zaposlenih sličnih gledišta kako bi lobirao za unutrašnje promene.

Prema jednom od radnika, Zakerbergov redovni sastanak na kojem odgovara na pitanja zaposlenih, koji se inače održava petkom, pomeren je za utorak.

Kejti Žu, menadžerka proizvoda na Instagramu, tvitovala je svoj skrišot na kojim se pokazuje da je tražila slobodan dan od kompanije, a kao razlog je navela protest u znak podrške pokretu “Životi crnaca su važni.”

Fejsbuk će dozvoliti zaposlenima koji učestvuju u protestu da uzimaju slobodno vreme koje im se neće oduzimati od zarađenog odmora, izjavio je portparol Endi Ston.

A kompanija za onlajn terapije Tokspejs (Talkspace) saopštila je da je okončala razgovore o partnerstvu sa Fejsbukom. Njen direktor Oren Frenk tvitovao je da “neće podržati platformu koja podstiče nasilje, rasizam i laži.”

Prošle nedelje, nasilje je izbilo širom zemlje zbog smrti Džordža Flojda u policijskom pritvoru u Mineapolisu. Na video snimku vidi se kako policajac, belac, kleči Flojdu na vratu skoro devet minuta pre nego što je uhapšeni Afroamerikanac preminuo.

U petak, Tviter je dodao oznaku upozorenja Trampovom tvitu koji je sadržao frazu “kada počne pljačka, počinje pucnjava.” Tviter je naveo da se time krši pravilo kojim se ne dozvoljava glorifikacija nasilja ali je tvit ostavljen kao izuzetak, "od interesa za javnost".

Fejsbuk je odbio da reaguje na istu poruku a Zakerberg je pokušao da svoju kompaniju distancira od sukoba predsednika i Tvitera.

Mark Zakerberg je u petak naveo da, iako smatra da je Trampov komentar “uvredljiv”, nije narušio politiku kompanije protiv poziva na nasilje i da građani treba da znaju da li vlada planira da primeni silu. Zakerberg je takođe naveo da je Fejsbuk u kontaktu sa Belom kućom da bi pojasnio svoju politiku.

Džejson Tof, direktor menadžmenta proizvoda i bivši šef aplikacije Vajn za kratke video forme, bio je jedan od nekoliko zaposlenih u Fejsbuku koji su organizovali prikupljanje sredstava za grupe koje se bore za rasnu pravdu u Minesoti. Zakerberg je napisao na Fejsbuku u ponedeljak da će kompanija donirati dodatnih 10 miliona dolara u te svrhe.

Tof je tvitovao: “Radim u Fejsbuku i ne ponosim se time kako se ponašamo. Većina mojih kolega sa kojima sam razgovarao oseća isto. Želimo da se oglasimo.”

XS
SM
MD
LG