Linkovi

Tviter privremeno ograničio nalog Trampovog sina


Donald Tramp mlađi, sin predsednika SAD (Foto: AP Photo/Rick Scuteri)
Donald Tramp mlađi, sin predsednika SAD (Foto: AP Photo/Rick Scuteri)

Kompanija Tviter saopštila je u utorak da je Donaldu Trampu mlađem ograničila pristup nalogu na toj društvenoj mreži 12 sati zato što je objavio tvit kojim se krši politika u vezi sa širenjem dezinformacija o Kovidu 19, piše Rojters.

To znači da najstariji sin predsednika SAD u tom periodu neće moći da tvituje ili retvituje objave sa svog naloga, prenosi agencija Asošijeted pres.

Tramp mlađi je u ponedeljak objavio video snimak lekara koji pričaju o leku za malariju hidroksiklorokinu, koji je Tviter uklonio.

Video su prethodno uklonili i Fejsbuk i Jutjub, posle više miliona pregleda, zbog kršenja pravila tih kompanija u vezi sa širenjem netačnih informacija o koronavirusu.

U obmanjujućem video snimku, lekari tvrde da hidroksiklorokin leči Kovid 19 i istovremeno odbacuju potrebu za nošenjem maski. U članku desničarskog vebsajta Brajtbart, koji je postavio video, bio je i podatak da je video imao 17 miliona pregleda na Fejsbuku pre nego što je uklonjen.

Američka Uprava za hranu i lekove prošlog meseca je povukla dozvolu za upotrebu hidroksiklorokina za lečenje hitnih slučajeva obolelih od koronavirusa, nakon što je u nekoliko istraživanja dovedena u pitanje efikasnost tog leka. Tramp je više puta promovisao njegovu upotrebu i isticao da ga je i sam uzimao.

Predsednik Tramp je takođe u ponedeljak uveče retvitovao objave sa linkom za sporni video, u kojima se vodeći ekspert za zarazne bolesti doktor Entoni Fauči i demokrate optužuju za suzbijanje upotrebe hidroksiklorokina za lečenje Kovida 19.

Tviter je u skladu sa svojom politikom izbrisao te tvitove. Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti koji je služio u administracijama šest predsednika, rekao je u utorak da "nikada nije obmanjivao američku javnost".

Bela kuća nije odgovorila na zahtev Rojtersa da prokomentariše odluku Tvitera.

"Neprihvatljivo je da Tviter ućutkuje nekog zato što deli stavove zdravstvenih stručnjaka koji nisu saglasni sa narativom usmerenim protiv hidroksiklorokina", rekao je portparol Trampovog sina, Endi Surabijan, nakon što je podelio objavu Tvitera da je privremeno ograničio mogućnost Donalda Trampa mlađeg da tvituje, retvituje ili lajkuje sadržaj.

"Nismo suspendovali nalog. Na objavi se direktno kaže da Tviter zahteva da se izbriše tvit zato što se njime krše naša pravila i da ćemo ograničiti neke aktivnosti na nalogu 12 sati", naveo je portparol Tvitera za Rojters.

Tviter je prethodnih meseci više puta reagovao kada je reč o zapaljivim ili obmanjujućim tvitovima prredsednika Trampa. Ta društvena mreža je postavila upozorenja na Trampove tvitove za koje je navela da krše pravila, dok je na njegove objave o glasanju poštom pozvala korisnike da provere informacije.

XS
SM
MD
LG