Linkovi

Evropska komisija predstavila plan borbe protiv klimatskih promena


Zvaničnici Evropske komisije tokom predstavljanja novog kliamtskog plana (Foto: REUTERS/Yves Herman)

Evropska komisija predstavila je plan borbe protiv klimatskih promena čija je svrha da se do 2030. smanji emisija gasova efekta staklene bašte na 55 odsto nivoa iz 1990. godine.

Krajnji cilj je njihovo potpuno eliminisanje do 2050.

To bi, kako javlja agencija Rojters, značilo povećanje cena grejanja na ugalj, saobraćaj i proizvodnju, oporezivanje aviosaobraćaja i brodskog transporta koji koristi goriva na bazi obogaćenog ugljenika i naplaćivanje uvoznika cementa, čelika i aluminujuma u čijoj proizvodnji je korišćen ugalj.

Takođe, očekuje se da će takva praksa poslati u istoriju motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

"Da, to će biti teško”, izjavio je Frans Timermans šef Evropske unije za klimatske politike.

Međutim, to je naša obaveza – jer ako se odreknemo potrebe da pomažemo čovečanstvu, propali bismo ne samo mi, već i naša deca i unuci. Cena neuspeha bili bi ratovi vođeni zbog vode i hrane”, rekao je Timermans.

Za primenu predstavljenih mera biće potrebno odobrenje država članica i Evropskog parlamenta, što se procenjuje da bi moglo trajati oko dve godine.

Dok kreatori ove politike nastoje da uravnoteže industrijske reforme sa potrebom zaštite ekonomije i socijalne pravde, suočavaju se sa lobiranjem poslovne sfere siromašnijih država članica koje nastoje da odbace porast troškova života, kao i država koje zbog skupe tranzicije ne žele da se suoče sa statusom zagađivača u proizvodnji.

Inače, Evropska unija proizvodi svega 8% globalnih emisija, ali se uzda u to da će njen primer pokrenuti delovanje drugih država uoči i za vreme novembarske konferencije posvećene klimatskim promenama koja se održava u Glazgovu.

Evropa je prvi kontinent koji je proglasio klimatsku neutralnost u 2050. godini i prvi smo predložili konkretan predlog”, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

Predlog mera objavljen je nekoliko dana pošto su u američkoj državi Kaliforniji zabeležene najviše temperature širom Sjedinjenih Država, dok su velike vrućine pogodile Rusiju, Kanadu i područje severne Evrope.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG