Linkovi

Rekordne temperature na severozapadu SAD


Ekipe hitne pomoći pomažu čoveku u Sejlemu, u Oregonu (Foto: AP/Nathan Howard)
Ekipe hitne pomoći pomažu čoveku u Sejlemu, u Oregonu (Foto: AP/Nathan Howard)

Rekordno visoke temperature zabeležene su u subotu širom severozapada Sjedinjenih Država.

U Portlandu, u saveznoj državi Oregon, izmereno je 42,2 stepena Celzijusa, što je najviša temperatura ikada zabeležena u tom gradu. Portland je među najmanje osam gradova u Oregonu i u saveznoj državi Vašington u kojima su oboreni ili izjednačeni prethodni rekordi kada je reč o visokim temperaturama.

U Sijetlu, u državi Vašington, u subotu je bilo 38,3 stepena, što je najtopliji dan u junu ikada i samo četvrti put da je temperatura u tom gradu bila toliko visoka.

Reč je o potencijalno opasnoj situaciji za region u kojem mnogi žive bez klima uređaja zato što su im retko potrebni.

Očekuje se da i u nedelju temperature budu značajno iznad normalnih nivoa, a taj trend će se nastaviti i naredne nedelje.

U državama Vašington i Oregon, zvaničnici su ukinuli pandemijske restrikcije na centre u kojima građani mogu da se rashlade, bazene, bioskope i tržne centre.

U Portlandu, Kongresni centar Oregon otvoren je za građane koji žele da se rashlade, a može da primi oko 300 ljudi. U mnogim prodavnicama su rasprodati klima uređaji i ventilatori.

"Na osnovu dokaza širom sveta znamo da klimatske promene povećavaju učestalost, intenzitet i trajanje toplotnih talasa. Moraćemo da se na to naviknemo", ocenila je Kristi Ebi, profesorka na Univerzitetu države Vašington koja proučava globalno zagrevanje.

XS
SM
MD
LG