Linkovi

Kriza bez presedana: Nestalo 60 odsto divljih životinja


Slonovi u rezervatu u Kini (Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi)

Svet je u periodu od četiri decenije izgubio čak 60 odsto divljih životinja, navodi se u novom izveštaju Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF).

Za nestanak faune, od 1970. do 2014. godine, krivci su krčenje šuma, klimatske promene i rast ljudske populacije, navodi se u izveštaju “Živa planeta”.

Prema novim podacima, u poslednjih 30 godina izumrla je polovina korala, broj slonova u Tanzaniji je zbog krivolova smanjen za više od 60 odsto u periodu of 2009. do 2014., dok je zbog krčenja šuma na Borneu uginulo više od 100 hiljada orangutana između 1999. i 2015. godine.

Svetski fond za zaštitu prirode predviđa da će broj polarnih medveda biti smanjen za 30 odsto do 2050. godine zbog klimatskih promena i topljenja leda na Arktiku.

Generalni direktor fonda Marko Lambertini ocijenio je da je reč o krizi bez presedana, po brzini i obimu. Njegova organizacija zatražila je da se usvoji međunarodni sporazum o zaštiti divljih životinjskih vrsta koji, kako je upozoreno, mora biti primenjen za dve godine zbog brzog tempa uništavanja faune.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG