Linkovi

Keri: SAD ponosne što se vraćaju Pariskom klimatskom sporazumu


Specijalni izaslanik za klimu Džon Keri je učestvovao u stvaranju Pariskog klimatkskog sporazuma 2015.
Specijalni izaslanik za klimu Džon Keri je učestvovao u stvaranju Pariskog klimatkskog sporazuma 2015.

Svetski lideri okupili su se na virtuelnom samitu o klimatskim promenama koji je organizovala Holandija, i razgovarali o praktičnim rešenjima za problem klimatskih promena do 2030.

Ameriku je predstavljao bivši državni sekretar, a sadašnji specijalni izaslanik predsednika za klimatske promene, Džon Keri, koji je poručio da je Bajdenova administracija klimatske promene stavila kao jedan od prioriteta. Keri je rekao i da je ponosan što se SAD ponovo vraćaju na lidersku poziciju u toj oblasti.

"Hvala Bogu, sada imamo predsednika koji govori istinu, vodi i bavi se ovim problemom. Predsednik Bajden zna da moramo da se pokrenemo kako bismo rešili ovaj rastući problem i zna da imamo ograničeno vreme za to", kazao je Keri na samitu na kojem su bili i predstavnici Kine, nemačka kancelarka, britanski premijer i drugi.

Keri je rekao da je to razlog što se Amerika ponovo priključila Pariskom klimatskom sporazumu, iz kojeg je povukao prošli predsednik Donald Tramp.

Tramp je obavio da se SAD povlače iz sporazuma još 2017, ali su UN sprečile da ta odluka stupi na snagu do novembra.

Bajden se prvog dana na dužnosti potpisao naredbu da se SAD ponovo priključe sporazumu, u čijem je stvaranju učestvovao baš Džon Keri. On je kao državni sekretar u vreme Baraka Obame 2015. predstavljao Ameriku na konferenciji o klimi u Parizu.

XS
SM
MD
LG