Linkovi

Hoćemo li zbog globalnog zagrevanja i deforestacije ostati bez kafe?


Rast globalnih temperatura, promene u padavinama i bolesti prete da ugroze prinose kafe širom sveta. Prema novom istraživanju, u opasnosti su i mnoge biljke srodne kafi, koje bi mogle da pomognu da se prinosi održe u toplijoj klimi.

Naučnici su se uputili na daleko putovanje kako bi došli do kafe. Međutim, kafa koju oni traže, ne može se pronaći u lokalnom kafiću. To je retka divlja biljka srodna kafi, koja raste u džunglama Sijera Leonea.

Kafa danas ima 124 “rođaka” širom tropske Afrike i Azije.

Međutim, 60 odsto te grupe biljaka je izloženo riziku da nestane, kaže Aron Dejvis, šef odeljenja za istraživanje kafe u Kraljevskom botaničkom vrtu Kju.

“Glavna pretnja svetskim vrstama kafe je deforestacija, zbog toga što najveći broj vrsta kafe zapravo raste u šumama”.

Te šumske vrste mogu da se bore sa bolestima bolje nego vrste kafe koje se koriste u komercijalne svrhe. Ili mogu bolje da prođu tokom suše. Ili da bolje tolerišu visoke temperature.

Proizvođači u nevolji

Dejvis kaže da su te osobine sve važnije kako se planeta zagreva.

“Vrste koje mi uzgajamo se javljaju u veoma uskom klimatskom pojasu. To znači da se, kako se klima menja i temperature rastu, a padavine smanjuju, pogodno područje za uzgoj kafe smanjuje”.

To znači da su zemlje koje proizvode kafu u nevolji, jer im je to glavni izvor prihoda. Kako se procenjuje, 100 miliona malih farmera širom sveta uzgaja kafu.

Klimatske promene takođe prete kafi, koja raste u divljini. Zato Dejvis i njegove kolege sada tragaju za njima u džungli.

“Ne želimo da se nadjemo u situaciji kada su nam potrebne neke biljke ili geni iz divljine da bismo tek tada otkrili da su i one nestale”.

Dejvis i njegove kolege kažu da nema vremena za gubljenje. Njihova nova studija je otkrila da gotovo polovina svih vrsta kafa nije više prisutna u bankama semenja širom sveta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG