Linkovi

Istraživanje: Za pet godina udvostručen broj Amerikanaca zabrinutih zbog klimatskih promena


Žena nosi transparent tokom demonstracija protiv oduke predsednika SAD Donalda Trampa da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimi, u Njujorku, 1. juna 2017.
Žena nosi transparent tokom demonstracija protiv oduke predsednika SAD Donalda Trampa da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimi, u Njujorku, 1. juna 2017.

Broj Amerikanaca "alarmiranih" zbog klimatskih promena udvostručio se u samo pet godina, pokazali su rezultati istraživanja na nacionalnom nivou objavljeni u utorak.

Prema istraživanju koje su prošlog decembra sproveli univerziteti Jejl i Džordž Mejson, 29 odsto ispitanih svrstalo se u kategoriju alarmiranih, što je najveći procenat ikada i što je dva puta više od broja uzbunjenih prema istraživanju iz 2013.

Više od 1.000 odraslih širom Sjedinjenih Država, zapitano je o njihovim verovanjima, stavovima i ponašanju po pitanju klimatskih promena.

Odgovori su korišćeni kako bi se ispitanici klasifikovali u šest grupa, od prezrivih ili slabo zabrinutih po pitanju klimatskih promena, preko alarmiranih, do onih najzabrinutijih.

Oni koji su izrazili prezir prema temi globalnog zagrevanja predstavljaju devet odsto ispitanika, što je pad od pet procentnih poena u odnosu na 2013.​

"Zeleni Nju dil"

Rezultati dolaze usred rastuće polarizacije političke debate po pitanju teme globalnog zagrevanja u Sjedinjenim Državama.

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da se povuče iz Pariskog klimatskog sporazuma rasplamsala je njegovu bazu, dok su protivnici ponudili izazov kroz "Zeleni Nju dil" koji zahteva nacionalnu eliminaciju emitovanja gasova odgovornih za efekat staklene bašte u narednoj deceniji.

Pariski sporazum iz 2015, koji je dogovorilo gotovo 200 država, traži da svetska ekonomija odvrati od korišćenja fosilnih goriva u drugoj polovini veka i time ograniči porast prosečne temperature "znatno ispod" dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko vreme.

Pojačana vidljivost rasprava o globalnom otopljavanju mogla bi da objasni rast zabrinutosti Amerikanaca, kaže Kenet Šeril, vanredna profesorka političkih nauka na Hanter koledžu u Njujorku.

"Što više informacija dobijate, to ste više zainteresovani", rekla je ona.

Akademska istraživanja dalje su pokazala da rastuća izloženost udarima ekstremnih vremenskih uslova takođe može da promeni stav, dodala je. "A to rezultira pojačanom zabrinutošću".

Klimatske promene utiču na ekonomiju

Klimatske promene koštaće ekonomiju SAD stotine milijardi dolara do kraja veka, pogađajući sve sfere od zdravstva do infrastrukture, procenjuje se u vladinom izveštaju 2018. - Četvrtoj nacionalnoj proceni o klimi, II deo.

U međuvremenu, tri od pet najrazornijih uragana u Sjedinjenim Državama - Harvi, Marija i Irma - pojavilo se u 2017, kažu podaci Službe za okeane i atmosferu, koja je deo Sekretarijata za trgovinu SAD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG