Linkovi

Klimatske promene i američko - iranske tenzije u fokusu Generalne skupštine UN


O čemu će raspravljati Generalna skupština UN?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

O čemu će raspravljati Generalna skupština UN?

Uoči okupljanja svetskih lidera povodom održavanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sledeće sedmice u Njujorku – rastuće napetosti između Vašingtona i Irana prete da zasene taj događaj. Uprkos tome, Antonio Gutereš generalni sekretar UN-a nada se da će u fokusu susreta zvaničnika sveta biti opasnost i posledice klimatskih promena.

“Potrebno je da se suočimo sa tim da nemamo vremena za gubljenje. Gubimo trku sa klimatskim promenama", poručio je uoči u nedelji uoči početka zasedanja generalni sekretar svetske organizacije.

Očekuje se da će stotinu zvaničnika, sa konkretnim planovima za smanjivanje efekata staklene bašte, učestvovati na samitu.

“Predstavićemo inicijative čija je svrha da smanjimo upotrebu uglja, odredimo cenu ugljenika, stopiramo subvencije fosilnih goriva i smanjimo zagađenja koja štete našem zdravlju", preneo je Gutereš.

Gubimo trku sa klimatskim promenama: Antonio Gutereš
Gubimo trku sa klimatskim promenama: Antonio Gutereš

U subotu, pre početka susreta svetskih lidera, stotine aktivista zabrinutih zbog klimatskih promena održaće sopstveni samit. Obratiće im se i Šveđanka Greta Tunberg, koja je do SAD-a doputovala na jedrilici koja ne emituje štetne gasove.

Međutim, globalno zagrevanje mogle bi zaseniti geopolitičke krize i prerasti u najznačajnije teme okupljanja svetskih lidera.

Napadi na dva velika naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji u potpunosti su preokrenuli situaciju u kojoj se činilo da je moguće zasnivanje odnosa Sjedinjenih Država i Irana na novim osnovama što bi doprinelo izbegavanju opasnih eskalacija.

Jemenski pobunjenici, koje podržava Iran, tvrde da su počinili napad na naftno postrojenje Saudi Aramko proteklog vikenda. Sjedinjene Države su uprle prst u Iran – koji je odbacio umešanost u napad.

U međuvremenu, predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp odlučio je da pooštri sankcije Iranu, državi za koju je rekao, da mu deluje kao krivac.

"Sve ukazuje na to. Raspolažemo argumentovanim istraživanjima. Trenutno, sve ukazuje na to – obavestićemo vas o tome. Objavićemo kada budemo potpuno sigurni – za sada deluje tako", rekao je Tramp.

Mogućnosti za susret američkog predsednika i iranskog lidera Hasana Rohanija se sada čine malo verovatnim. Njihov eventualni sastanak, ukazuje Aleks Vatanka, sa nevladinog Instituta Bliskog istoka, nosi mnogo više rizika za iranskog lidera.

“Ukoliko se u Njujorku dogodi njihov susret,Tramp ga može iskoristi za fotografisanje i slanje poruke svojim biračima, a da predsednik Rohani ne dobije ništa zauzvrat. Rohani će, međutim, u Iranu biti napadan zato što je bio naivan. Kao državnik koji nije trebalo da učestvuje – jer iz toga ništa nije proizašlo", smatra Vatanka.

Obraćanje državnika sveta Generalnoj skupštini UN počeće od utorka. Nastup američkog predsednika Trampa je jedan od najiščekivanijih.

“Mislim da će predsednik Trump, kao i uvek uglavnom govoriti o sebi, i usredsrediti se na tvrdnje da napreduje u pregovorima o nuklearnom naoružanju Severne Koreje", ocenjuje Ričard Gauan iz organizacije Grupa za međunarodne kroze Ujedinjenih nacija.

"Tramp voli da se predstavlja kao mirotvorac – ali očigledno mu to ne uspeva kada se sučeljava sa Iranom. Tako da će akcenat stavljati na korejsko pitanje", kaže Gauan.

Pod lupom bi se mogla naći i obraćanja britanskog premijera Borisa Džonsona i brazilskog predsednika Žaira Bolsonara – često označavanog Trampom tropskih predela.

U poslednjem trenutku odustao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu, čija je politička budućnost pod znakom pitanja, nakon izbora u kojima nije uspeo da osvoji većinu

XS
SM
MD
LG