Linkovi

UN: Klimatske promene brže od pokušaja da se spreče


Procep u kineskom glečeru Baišu, koji se ubrzano topi zbog blizine Ekvatoru.
Procep u kineskom glečeru Baišu, koji se ubrzano topi zbog blizine Ekvatoru.

Ujedinjene Nacije su poručile da sve zemlje moraju da utrostruče napore da smanje emisiju štetnih gasova kako bi se prosečno povećanje globalne temperature ograničilo na dva Celzijusova stepena do 2030.

U devetom godišnjem izveštaju Programa UN za zaštitu životne sredine o emisiji gasova ističe se da bi otpuštanje štetnih gasova 2030. moglo da bude i do 15 milijardi tona veće nego što je potrebno da bi se sprečilo podizanje svetske temperature za više od dva stepena.

U izveštaju se ističe da bi emisija gasova 2030. trebalo da bude 55 odsto niža nego što je bila 2017. da bi se prosečno povećanje temperature ograničilo na bezbednijih stepen i po.

Pariski sporazum iz 2015. poziva na ograničenje rasta temperature na nivo između jedan i po i dva Celzijusova stepena.

U izveštaju se ističe da je emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte dostigla rekordno visok nivo od 53,5 tona 2017. posle tri godine smanjenja. Takođe se konstatuje da 20 najvećih ekonomija sveta, zemlje Grupe 20, nisu na putu da ispune svoje ciljeve do 2030.

Ova analiza objavljena je posle prošlomesečnog specijalnog izveštaja Intervladinog panela UN o klimatskim promenama. U njemu je zaključeno da bi povećanje temperature za dva stepena, za koje se ranije verovalo da je bezbedna gornja granica, pokrenulo smrtonosne, ekstremne vremenske prilike. U izveštaju je navedeno da bi zemlje sveta moralo da sprovedu brze i do sada neviđene promene da bi se rast temperature na Zemlji ograničio na 1,5 stepen.

"Nauka je jasna, uz svu ambicioznu klimatsku akciju koju smo do sada videli, vlade treba da reaguju još brže i još hitnije. Raspirujemo požar iako su nam sredstva potrebna za gašenje nadomak ruke", kazala je Džojs Msuja, zamenica direktora UNEP-a.

U petak je Trampova administracija objavila Nacionalnu procenu o klimi, koja predviđa da će klimatske promene koštati SAD stotine milijardi dolara godišnje, do kraja veka. Tramp je, u petak, odbacio tu prognozu.

XS
SM
MD
LG