Linkovi

Astra Zeneka ispituje učinak antitela protiv Kovida 19


Ilustracija - laboratorijsko prikupljanje antitela pacijenata oporavljenih od Kovida 19 (Foto: REUTERS/Mike Blake)
Ilustracija - laboratorijsko prikupljanje antitela pacijenata oporavljenih od Kovida 19 (Foto: REUTERS/Mike Blake)

Britanska farmaceutska kompanija Astra Zeneka počela je sa ispitivanjima koktela na bazi antitela za prevenciju i lečenje Kovida 19.

Ispitivanje se sprovodi na 48 zdravih učesnika starosti od 18 do 55 godina, javila je agencija Rojters.

Trebalo bi da bude utvrđeno da li je AZD7442 (mešavina dva monoklonalna antitela napravljena od identičnih imunskih ćelija – klonova jedne ćelije roditelja) bezbedna i podnošljiva za tretman učesnika u ispitivanju, saopštila je kompanija sa sedištem u Londonu.

Monoklonalna antitela preuzimaju svojstva (oponašaju) prirodna antitela koje telo za borbu protiv infekcije. Moguće je sintetizovati ih u laboratoriji. Trenutno se koriste za tretman nekih vrsta karcinoma.

Ukoliko se ispostavi da je AZD7442 bezbedan – kompanija Astra Zeneka namerava da nastavi ispitivanje u svrhe preventivnog tretmana protiv koronavirusa, ali i leka za pacijente obolele od Kovida 19.

Astra Zeneka je istovremeno jedna od svetskih farmaceutskih kompanija angažovana u istraživanjima vakcine protiv koronavirusa.

Slična ispitivanja vezana za učinak antitela sprovode i farmaceutske kompanije Regeneron, Eli Lili, Roš i Molekular Partners. Taj pristup nailazi na odobravanje stručnjaka, izvestio je Rojters.

Entoni Fauči, američki stručnjak za zarazne bolesti, izjavio je da je skoro uveren u učinak monoklonalnih antitela protiv Kovida 19.

Istovremeno, agencije američke vlade su u junu program tretmana koronavirusa antitelima kompanije Astra Zeneka finansirale sa 23,7 miliona dolara.

Uprkos tome što su vakcine najznačajnije sredstvo borbe protiv globalne pandemije – postoje i drugi tretmani čije je ispitivanje napredovalo. Sjedinjene Države su u nedelju odobrile upotrebu krvne plazme oporavljenih pacijenata za lečenje obolelih od Kovida 19.

XS
SM
MD
LG