Linkovi

Moderna počela poslednju fazu istraživanja probne vakcine protiv Kovida 19


Bočica obeležena napisom "vakcina", ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
Bočica obeležena napisom "vakcina", ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Farmaceutska kompanija Moderna objavila je da je, uz podršku američke vlade, počela poslednju fazu istraživanja probne vakcine protiv Kovida 19 – u okviru programa koji sprovodi adinistracija američkog predsednika Donalda Trampa.

Istraživanjem se procenjuje bezbednost vakcine mRNA-1273, kao i mogu li dve doze sprečiti simptomatski Kovid 19. Takođe, traži se i odgovor na pitanje da li je moguće sprečiti smrt od posledica koronavirusa, ali i može li jedna doza sprečiti simptome, objavila je agencija Rojters.

Moderna je protekle sedmice objavila da bi prve doze vakcine mogla proizvesti do septembra – dok bi u potpunosti testirane vakcine protiv koronavirusa mogle biti proizvedene najranije do kraja godine.

„Raspolagati bezbednom i efikasnom valcinom do kraja 2020. je nešto zašta se treba maksimalno potruditi – pravi cilj za američke građane”, izjavio je Frensis Kolins, direktor Nacionalnih instituta za zdravstvo, objavio je Rojters.

Federalna vlada podržala je istraživanje kompanije Moderna sa skoro milijardu dolara i opredelila se za nju, kao jednu od prvih, koja je ušla u fazu testiranja na ljudima.

Informacije objavljene o studiji, u okviru koje će se testirati reakcije 30.000 dobrovoljaca na vakcinu, uticale su na porast vrednosti akcija te kompanije, sa sedištem u državi Masačuests, za 11 odsto – odnosno na 81,31 dolar za jednu akciju.

Širom sveta vakcinu nastoje da razvije više od sto pedeset kompanija, od kojih je njih najmanje dvadeset i tri testiranja njihovog dejstva sprovodi nad ljudima. Moderna i britanska Astra Seneka stigle su do poslednje probne faze.

Kompanija Moderna je navela da ostaje pri proceni o proizvodnji i isporuci oko 500 miliona doza godišnje što bi, kako je ukazamo, moglo porasti i do milijardu, počevši od 2021.

XS
SM
MD
LG