Linkovi

Crna Gora: DPS bojkotuje rad parlamenta


Montenegro, Podgorica, General view of Montenegro’s parliament
Montenegro, Podgorica, General view of Montenegro’s parliament

Opoziciona Demokratska partija socijalista predsjednika Mila Đukanovića saopštila je u ponedjeljak da će bojkotovati rad parlamenta i njegovih tijela, nakon što je vladajuća većina odbila njihovu ponudu o dijalogu o izboru čelnih ljudi pravosudja.

“Demokratska partija socijalista neće učestovati u radu plenuma, radnih tijela i odbora za izbornu reformu”, saopštio je na konferenciji za medije poslanik te partije Danijel Živković, i dodao da je razlog za takvu odluku “bahato” ponašanje vladajuće većine.

Živković je optužio nove vlasti da su za kratko vrijeme pokazali kako urušiti Ustav i poručio da, “ako neko od predstavnika vladajuće većine misli da ćemo (DPS) biti dekor u Skupštini i dati legitimet urušavanju Crne Gore, onda su se prevarili”.

“Tokom ovog zasijedanja čula se poruka da smo spremni da otvorimo dijalog i dogovor o čelnim ljudima tužilastva. Naša dobra namjera i ponuda je odbijena”, rekao je Živković.

On je ocijenio da ponuda dijaloga od strane DPS-a nije imala “ni adekvatnu reakciju od strane EU i poručio da se vladajuća većina ponaša suprotno praksama EU''.

Upozoravajući da Crnoj Gori prijeti ekonomski krah, Živković je rekao da već peti mjesec nije usvojen budžet i dodao da su u njegovoj partiji zabrinuti “što nas očekuje od septembra kada vladajuća većina potroši zaduženje”.

“U toj situaciji ćemo doći u upitnost davanja penzija, socijale. Nalazimo se pred ekononskim sunovratom", rekao je Živković, optužujući vladajuću većinu da je nesposobna.

On je poručio da “DPS to neće gledati skrštenih ruku”, najavljujući da će o daljim koracima te partije, koja je prošlog avgusta nakon 30 godina poražena na izborima, javnost biti blagovremeno obaviještena.

U prvom trenutku nije bilo reakcija od strane predstavnika parlamentarne većine, koji su prošle nedjelje tijesnom većinom od 41 poslanika usvojili izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, navodeći da će tim izmjenama osloboditi tužioce političkog uticaja bivše vlasti, koju smatraju korumpiranom.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG