Linkovi

Junker: Srbija i Kosovo da reše odnose, pa tek onda u EU


Žan-Klod Junker i Edi Rama prilikom ranijeg susreta u Tirani
Žan-Klod Junker i Edi Rama prilikom ranijeg susreta u Tirani

Ukoliko Srbija i Kosovo ne riješe međusobne odnose, neće biti šanse da postanu članice EU, poručio je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker nakon sastanka sa premijerom Albanije Edijem Ramom. Predsednik albanske vlade je, upitan o namjeri stvaranja Velike Abanije, rekao: "Moj cilj je stvaranje Velike Evrope".

Prilike u Albaniji i mogućnost da ta zemlja, kao i Sjeverna Makedonija, započne pregovore sa EU o prijemu u skorije vrijeme, bile su teme današnjeg susreta abanskog premijera sa prvim čovjekom EK. U slučaju obje zemlje, postoje na evropskoj strani skeptici poput Francuske, Njemačke, Holandije i Danske, koji započinjanje pregovora ovog juna čine gotovo nemogućim. Gotovo nemoguća je i situacija u kojoj je i dijalog Beograda i Prištine - nezaobilazna tema svih razgovora o stabilizaciji Zapadnog Balkana i njegovom pridruženju EU.

"Uvijek sam bio za konstruktivan dijalog između Srbije i Kosova", rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i dodao:

"Nisam srećan zbog činjenice da se proces ne kreće u pravom smjeru i urgiram na obje strane da imaju više razumijevanja za poziciju druge strane. Ukoliko se ovaj problem između Srbije i Kosova ne riješi, neće biti ni prilike da postanu članice EU - ne želimo da uvozimo nestabilnost u EU, već da izvozimo stabilnost u te države ili entitete".

Albanskog premijera novinari su pitali o njegovim najavama formiranja Velike Albanije, na šta je on kratko odgovorio:

"Da, uvijek sam sanjao o nečem većem, većem od Albanije, ali ne o Velikoj Albaniji, već o Velikoj Evropi".

XS
SM
MD
LG