Linkovi

Bela kuća pozvala Kosovo i Srbiju na međusobno priznavanje


Bela kuća želi da vidi nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta
Bela kuća želi da vidi nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Bela kuća pozvala je Kosovo i Srbiju da ostave po strani ekstremističku retoriku i da rade na sporazumu koji se fokusira na uzajamno priznanje, objavio je u pisanoj izjavi portparol Bele kuće Džad Dir.

U izjavi povodom dvadesete godišnjice okončanja NATO intervencije u bivšoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ) Dir je objavio da Priština i Beograd treba da udvostruče napore u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma, zasnovanog na uzajamnom priznanju i uklanjanju svih prepreka ka napretku.

“Jedini put ka boljoj budućnosti je dijalog među susedima, čiji je cilj normalizacija odnosa i otvaranje puta Srbiji i Kosovu za dobijanje mesta u evroatlanskoj zajednici”, ukazao je u pisanoj izjavi portparol Bele kuće Džad Dir.

Portparol Bele kuće je dodao da su Sjedinjene Države spremne da pomognu ceo proces, ali da je na Kosovu i Srbiji da preduzmu sledeće korake – pozvavši Beograd i Prištinu da deluju i ne ostave taj posao budućim generacijama.

U saopštenju se navodi i da je intervencija NATO-a okončala kampanju etničkog čišćenja koju je na Kosovu sprovodio režim bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića, koja je, kako je navedeno, ostavila hiljade mrtvih i više od million raseljenih civila.

“Sećamo se izgubljenih života i upućujemo iskreno saučešće svima koji su u tom periodu izgubili voljene. Da bi odali počast tim žrtvama, Kosovo i Srbija moraju se ponovo obavezati na mirnu i prosperitetnu budućnost za sve svoje građane", piše u izjavi portparola Bele kuće Džada Dira.

XS
SM
MD
LG