Linkovi

Vučić i Tači u klinču u Bratislavi


Predsednici (s leva) Kosova Hašim Tači, Crne Gore Milo Đukanović i Srbije Aleksandar Vučić na panelu koji je održan u petak u okviru konferencije GLOBSEC, u Bratislavi, 7. juna 2019.
Predsednici (s leva) Kosova Hašim Tači, Crne Gore Milo Đukanović i Srbije Aleksandar Vučić na panelu koji je održan u petak u okviru konferencije GLOBSEC, u Bratislavi, 7. juna 2019.

Rasprava predsednika Srbije i Kosova - Aleksandra Vučića i Hašima Tačija o kosovskom problemu obeležila je diskusiju na panelu u Bratislavi, koji je održan u okviru konferencije GLOBSEC. Vučić je ponovio stav da je Priština, taksama koje uvela na robu iz Srbije, praktično blokirala dijalog, dok je Tači odgovorio da ne može da bude dijaloga sve dok Srbija uslovljava taj proces i dok, kako je rekao, agresivnim ponašanjem blokira članstvo Kosova u Unesku i Interpolu.

Vučić je istakao da se zbog taksi gubi novac i da je to novac srpskih građana, napominjući da su takse protivne CEFTA sporazumu, a Tači je rekao da veruje da bi ove godine moglo da bude postignuto konačno rešenje kosovskog problema i da se nada da će na samitu u Parizu biti postignut dogovor i da će biti ostvaren pozitivan preokret.

Kosovski predsednik je ocenio da je Briselski sporazum iz 2013. godine imao izuzetan efekat na odnose Srbije i Kosova, jer su integrisani teritorija, pravosuđe, policija i uspostavljena je sloboda kretanja.

"Dobili smo multietničku policiju i carinu uz granicu Srbije i Kosova i sklonili smo barikade koje se bile na severu. Imali smo prvi put izbore na kojima je učestvovala srpska zajednica i izuzetno cenim ulogu predsednika Vučića koji je posetio Srbe i ohrabrio ih da učestvuju na izborima", naglasio je Tači i dodao da još ima drugih stvari koje treba primeniti.

Predsednici (s leva) Kosova Hašim Tači, Crne Gore Milo Đukanović i Srbije Aleksandar Vučić na panelu koji je održan u petak u okviru konferencije GLOBSEC, u Bratislavi, 7. juna 2019.
Predsednici (s leva) Kosova Hašim Tači, Crne Gore Milo Đukanović i Srbije Aleksandar Vučić na panelu koji je održan u petak u okviru konferencije GLOBSEC, u Bratislavi, 7. juna 2019.

"Kosovo treba da primeni sporazum o Zajednici srpskih opština u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima, ali nažalost Srpska lista nije dozvolila da političari sa Kosova budu deo procesa izrade statuta ZSO", naveo je Tači i dodao da Srbija mora da radi na primeni dela o energetici i integrisanom upravljanju granicama.

Građani Kosova žele dijalog i sporazum sa Srbijom jer će to ojačati državu, integraciju i omogućiti bolju ekonomiju, rekao je Tači i napomenuo da o pitanju dijaloga sa Srbijom postoji funkcionalno jedinstvo vlasti i formiram je u parlamentu i pregovarački tim.

Govoreći o Tačijevom izlaganju o primeni sporazuma iz Brisela, Aleksandar Vučić je pokazao taj sporazum i naglasio da je Srbija ispunila sve svoje obaveze, dok Priština nije uradila jedinu stvar koju je trebalo - formirala ZSO.

"Spreman sam da nastavim dijalog sa Tačijem, sa kime god hoće. Nema nikog u ovoj prostoriji, pa čak ni Hašim ne može da kaže da ima nešto što nismo ispunili", rekao je Vučić.

​Tači je posle tih reči ponovio da Srbija nije primenila sporazum o energetici i o integrisanom upravljanju granicama, a sprečila je i otvaranje mosta u Mitrovici, dok je Priština samo delimično dogovorna zbog neformiranja ZSO, a Vučić je odgovorio da u Briselskom sporazumu nema ni reči o mostu u Mitrovici, dok je u jednoj rečenici napisano da će se razgovori o sporazumu o energetici i granicama intenzivirati.

Vučić je, odgovarajući na pitanje o ulozi Rusije, rekao da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom i nastaviće da ih održava, ali i da je na evropskom putu.

Na panelu je učestvovala i bivša visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, koja je dvojici lidera odala priznanje za Briselski sporazum, koji je postignut 2013. godine, ali

Tokom boravka u Bratislavi, Vučić se sastao i sa članicom Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Martinom Larkin i tom prilikom se zahvalio na svakoj vrsti pomoći koju forum pruža Srbiji.

Vučić o Kosovu sa zvaničnicima SAD u Bratislavi

Vučić se sastao i sa američkim zvaničnicima - vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara Biroa za evropska i evroazijska pitanja SAD Filipom Rikerom i senatorom Ronom Džonsonom.

Vučić je kazao da je za Srbiju veoma važno da razume šta je to što Amerikanci žele, kao i da pokuša da učini sve da Amerikanci razumeju ono što Srbija želi.

"Ono što sam razgovarao i sa Rikerom, koji je šef Metju Palmeru (koji u ponedeljak dolazi u Beograd), ono što sam razgovarao sa Ronom Džonsonom, to je da oni očekuju da mi i Albanci pronađemo rešenje. A onda će oni da donesu svoje zaključke po tom pitanju. Što nije nefer", rekao je Vučić u Bratislavi.

U izjavi medijima on je najavio da u ponedeljak u Beograd dolazi zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, i tokom te posete će se, kako je rekao Vučić, dodatno kristalisati stvari i sagledati američki ugao:

"Kod njih postoji sve izraženija briga za odnose Beograda i Prištine, kako to mi kažemo, oni kažu - Srbije i Kosova. Da žele da stvari reše mirnim putem, da smatraju da je potrebno dati novi impuls razgovorima. Da ne zloupotrebljavam njihove reči - da dobro razumeju zašto su nas takse toliko pogodile i zašto na njima insistiramo", rekao je još Vučić.

On je ocenio i da zapadne zemlje znaju da je neophodno da Priština ukine takse kako bi se nastavio dijalog i da "nije naivan da veruje da nemaju snagu da ubede premijera Kosova Ramuša Haradinaja da to uradi".

Takođe, Vučić je rekao i da je preko američkih zvaničnika još jednom uputio poziv predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiju.

XS
SM
MD
LG