Linkovi

Dačić za Glas Amerike: Priština planira da osvoji Trepču i da postavlja bombe na severu Kosova


Dačić: Članice SB osudile ponašanje prema osoblju UNMIK-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Dačić: Članice SB osudile ponašanje prema osoblju UNMIK-a

„Postoje obaveštajna saznanja da prištinska strana namerava da sprovede unilateralne akcije, koje bi mogle da izazovu destabilizaciju na severu Kosova. Jedna od tih akcija je bila i ova navodno policijska, u kojoj je upotrebljeno više od 70 borbenih vozila, primenjena sila prema onima koji su privođeni i slično“, rekao je odmah posle sednice Saveta bezbednosti UN ministar Dačić u razgovoru za Glas Amerike.

Dačić tvrdi da je sledeći cilj napad na Trepču odnosno, kako se izrazio, "osvajanje Trepče".

„Jedan od ciljeva bi mogao da bude i podmetanje raznih eksplozivnih naprava širom severa Kosova i Metohije. Postoje takva saznanja i mi smo to podelili za zapadnim partnerima i oni sve to znaju. To je veliki izazov i zato sam upozorio KFOR, jer im je zadatak da štite sve građane, bez obzira da li su Srbi ili Albanci, da spreči napad na sever Kosova. Ukoliko to KFOR ne uradi, dolazimo u veliki rizik za destabilizaciju čitavog regiona“, naveo je Dačić.

Ministar spoljnih poslova kaže da su svi sa velikim interesovanjem i pažnjom primili takve vesti.

„Na današnjoj sednici Saveta bezbednosti, bez obzira koliko neko ima simpatije ili ne prema Prištini, velika većina članica je osudila ponašanje prema pripadnicima UNMIK-a, govorila je o imunitetima, zato što i oni imaju potrebu da zaštite osoblje UN širom sveta“, rekao je šef diplomatije Srbije.

On navodi da je istaknuta potreba da se sačuva mir i stabilnost u regionu i da se nastavi dijalog, te da je većina isticala da je nepohodno ukinuti takse.

„Dolazimo do tog centralnog pitanja. Da se ne bi došlo do rešenja, očigledno da postoje neke snage u Prištini, da li one imaju neku podršku iz inostranstva ili ne, to je sada pitanje. Očigledno da postoje neke indicije i želje da se stalno događaju neki jednostrani potezi i provokacije, koje će nas odvlačiti dalje od dijaloga i dolaska do rešenja. Ja moram da ukažem na veliku promenu u odnosu na neka prošla vremena, da nisu u pitanju Sjedinjene Američke Države“, ističe Dačić.

On navodi da je cilj njegove izjave da da upozori međunarodnu zajednicu da KFOR preduzme mere, jer je za to nadležan i zato prisutan na Kosovu i Metohiji.

„Mi ne bismo voleli da dođemo u sitaciju da KFOR ne želi da ispuni ono što mora, a da se onda postavlja pitanje da Srbija treba da smatra da rezolucija 1244 više nema smisla, jer oni neće da zaštite Srbe. Onda Srbija mora da zaštiti svoj narod. To nas vodi sve dalje i dalje u eskalaciju problema. Zato mislim i nadamo se da do toga uopšte neće doći i stalno upozoravamo da takve ambicije Prištine moraju da se kontrolišu i da se spreče ti planovi kako ne bi došlo do novog zaoštravanja u regionu. Nama ne odgovara zaoštravanje, mi želimo nastavak dijaloga i dolazak do rešenja“, rekao je Dačić za Glas Amerike.

On je dodao da u Savetu bezbednosti uglavnom svi imaju poznate stavove, ali ono što je bitno da je ogromna većina članica rekla da takse treba ukinuti. Napomenuo je da postoji dogovor o tome da će do kraja godine biti održana još jedna sednica SB o Kosovu, najverovatnije u oktobru, a sledeće godine dve sednice, tako da nije pitanje da li će biti održavane.

„Ja se nadam da posle ovih incidenata, više niko ozbiljno ne postavlja pitanje o tome da li UNMIK treba da ostane ili ne. Na žalost takva je sitacija da je međunarodno prisustvo i dalje potrebno na Kosovu i Metohiji. Mi bismo želeli i voleli bismo da se što pre dođe do mirnog rešenja i trajnog rešenja, onda više neće biti potrebne ni sednice Saveta bezbednosti, niti bilo kakve međunarodne misije“, istakao je Dačić.

O pisanju na novčanici

Nakon što je izašla fotografija na kojoj je Ivica Dačić napisao „Kosovo je Srbija“ na novčanici od 100 dolara i izazvala razne reakcije, Dačić je za Glas Amerike rekao veruje da se ne bi neki toliko bunili da je napisao da „Kosovo nije Srbija“.

„Neko mi je rekao da uništavam imovinu SAD, pa ja sam bar uradio na takav način da sam napisao na novčanici, koja ne pripada Amerikancu. Nisam za razliku od njih bacao bombe sa osiromašenim uranijumom“, rekao je Dačić za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG